Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 28.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Rendbe kell tenni az önkormányzati közműcégeket
Három város közműcégét ellenőrizte az ÁSZ – Volt, ahol szinte az összes számviteli szabálytalanságot tapasztalni lehetett

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzéseinek tapasztalatai alapján rendet kell tenni az önkormányzati közműcégek gazdálkodásában – mondta Domokos László, az ÁSZ elnöke 2015. január 7-i sajtótájékoztatóján, Budapesten. Az elnök elmondta: a számvevőszék munkatársai három város – Záhony, Tiszaújváros és Gyöngyös – önkormányzati többségi tulajdonú távhőszolgáltató társaságainak 2008 és 2012 közötti működését ellenőrizték.


Domokos László kiemelte: az ÁSZ az önkormányzati többségi tulajdonú cégek vizsgálata során azt tapasztalta, hogy az önkormányzati cégek gazdálkodása számos problémát vetett fel, jelentős hiányosságokat mutatott a cégek számviteli szabályozottsága, számviteli gyakorlata, önköltségszámítása.

Az ÁSZ elnöke kifejtette: a számvevőszék 36 hulladékgazdálkodási és távhőszolgáltató vállalat ellenőrzését kezdte meg, az ellenőrzések alapján most három jelentés készült el.

Kiemelte: az önkormányzati többségi tulajdonú társaságok ellenőrzésének törvényi lehetőségét az ÁSZ csak 2011. január 1-jén kapta meg. A közszolgáltató cégek vizsgálata a közlekedési vállalatokkal, a BKV-val, a debreceni, miskolci és szegedi közlekedési társaságok ellenőrzésével indult meg - emlékeztetett az elnök.

Hozzátette: az önkormányzati tulajdonú társaságoknál az ellenőrzések egyik legfontosabb területe, hogy az árviszonyokat meghatározó önköltség-elszámolások mennyire átláthatóak. Domokos László leszögezte: a rend megteremtéséhez ennek a vállalati körnek a minőség, a közszolgáltatás színvonala mérésére alkalmas indikátorokat kell kidolgoznia, és átlátható, közérthető módon kell biztosítania a hatékony, szabályszerű és gazdaságos közpénzfelhasználást.

A már befejeződött helyszíni ellenőrzések a társaságoknál ismétlődő, lényeges számviteli szabályozási hiányosságokat állapítottak meg, a díjak kialakításának átláthatóságát nem biztosították teljes körűen – mondta Domokos László. Kiemelte: alapvető nemzeti érdek, hogy rá kell szorítani a közszolgáltató vállalatokat, illetve azok fenntartóit, biztosítsák az elszámoltathatóságot a „saját házuk táján”.

Domokos László rámutatott: az érintett vállalatok egy része nem tesz meg mindent kintlévőségei behajtására. Ez ahhoz vezet, hogy a cégek által kapott önkormányzati és állami támogatásokkal pótolják a be nem hajtott követeléseket. Közölte, ezek a vállalatok speciális helyzetben vannak, nem lehetnek tartósan veszteségesek, de nem is szabad visszaélniük monopolhelyzetükkel. Hozzátette: az ellenőrzések alapján az ÁSZ nem tudja megmondani, hogy a közszolgáltatások árai közgazdasági értelemben valósak-e, megalapozottak-e, a vállalatok ugyanis nem alkalmaznak egységes mérőszámokat.

Január 7-én a záhonyi, a tiszaújvárosi és a gyöngyösi távhőszolgáltató társaságokról szóló jelentéseket hozta nyilvánosságra az ÁSZ, a három jelentés megállapításait Horváth Margit felügyeleti vezető ismertette. Elmondta: a záhonyi HŐTÁV Kft. ellenőrzése során számos számviteli szabályozási és egyéb hiányosságot tárt fel az ÁSZ. Horváth Margit kiemelte: a záhonyi önkormányzati cég „állatorvosi lónak” tekinthető, a cégnél szinte az összes, lehetséges számviteli szabálytalanságot tapasztalni lehetett. Így például a társaság nem hajtotta végre a számviteli szétválasztásra vonatkozó törvényi rendelkezéseket, emiatt az árképzés során a költségelemeket nem lehet „beazonosítani”. A záhonyi önkormányzat a tulajdonosi jogait nem kellő körültekintéssel gyakorolta – mutatott rá.

Közölte: a záhonyi önkormányzat nem mérte fel a HŐTÁV Kft. szabálysértő működéséből eredő, az önkormányzat helyzetére is kiható tényezőket. A jogszabályi előírásokat megsértve 2012-ben megszüntették a felügyelőbizottságot, illetve abban az évben könyvvizsgálója sem volt a kft.-nek.

Az ÁSZ ellenőrzése a tiszaújvárosi távhőszolgáltatónál megállapította, hogy a társaság számviteli szabályozottsága megfelelő volt, ugyanakkor gazdálkodása során nem minden esetben tartotta be a saját szabályzataiban foglalt előírásokat. A tiszaújvárosi önkormányzat belső ellenőrzése a 2008 és 2012 közötti időszakban a TiszaSzolg 2004 Kft. ellenőrzését nem folytatta le, így a távhőszolgáltatás, mint közfeladat-ellátás szabályszerű teljesítéséhez nem járult hozzá.

A gyöngyösi Városgondozási Zrt. esetében az ÁSZ megállapította: a távhőszolgáltatás során a vagyongazdálkodás szabályozottsága megfelelő volt, viszont a tárgyi eszközök pótlása a távhőszolgáltatáshoz kapcsolódó eszközcsoportokban nem volt arányban az elszámolt értékcsökkenési leírással. Megállapították: Gyöngyös város önkormányzatának belső ellenőrzése és a kockázatelemzés nem terjedt ki a Városgondozási Zrt. távhőszolgáltatási tevékenységére.

Az ÁSZ az ellenőrzések alapján a HŐTÁV Kft. ügyvezetőjének 11, a TiszaSzolg 2004 Kft. ügyvezetőjének 2 javaslatot tett, ennek alapján intézkedési tervet kell készíteniük, amelynek teljesítését az ÁSZ utóellenőrzés keretében értékelheti.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu