Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Óriási kérdőjelek – Mi lesz tavasztól a segélyekkel?
A Jászság kistelepülései egyelőre nem tudják, hogy lesz-e pénzük a segélyek finanszírozására

Gyökeresen átalakul a szociális segélyezés rendszere hazánkban. Március 1-jétől élesen elválnak egymástól az állam, illetve az önkormányzatok által adható szociális juttatások. A Jászság kistelepülései egyelőre nem látják pontosan, hogy lesz-e, illetve milyen forrásból lesz pénzük a segélyek finanszírozására – írja az Új Néplap.


„Egyelőre csak előzetes információink vannak, hogy a finanszírozás-, illetve a jogcímek változásával milyen források állnak majd rendelkezésre a szociális területen – mutatott rá Eszes Béla, Jánoshida polgármestere. A polgármester kiemelte, hogy nem látják még, hogy összességében mekkora forrás áll majd rendelkezésükre, illetve ahhoz milyen támogatásokat, segélyeket rendelhetnek majd. Az elkövetkező hetekben a költségvetés megalkotása mellett a szociális támogatásokról szóló helyi rendeletet is meg kell majd alkotniuk. A költségvetés összeállításakor látják azt majd pontosan, hogy az elmúlt évhez képest mekkora kerettel számolhatnak 2015-ben.

„A hozzánk érkező információk alapján teljes egészében át kell alakítanunk a korábbiakhoz képest költségvetési-, illetve a szociális juttatásokról szóló helyi rendeletünket – mondta Mozsár Lászlóné, Jászágó választott vezetője. A kistelepülésen még nincs pontos kép arról, hogy a falu milyen bevételekkel számolhat ebben az évben. „Egyelőre csak azt tudom elképzelni, hogy önkormányzatunk, méltányossági alapon egy-egy adott esetben nehéz helyzetbe kerülő családon segítsen. Arra azonban még nem látok megfelelő forrást, hogy hosszú távon, akár egy egész éven át például a megszűnő jövedelempótló támogatás helyett önkormányzatunk támogatni tudjon egy helybélit. Több forrást ugyanis a jelenlegi információk alapján nem kapunk. Azt pedig nem tartanám elfogadhatónak, hogy a fejlesztésre szánt összegből különítsünk el segélyezésre, az végképp ellehetetlenítené községünket. Azt talán fel tudjuk vállalni, hogy a rászoruló gyermekek nyári étkeztetésére különítsünk el forrást.”

A Jászság legkisebb településének polgármestere, Tari András rámutatott, hogy szinte semmilyen információval nem rendelkeznek még az új rendszerről. Az biztos, hogy Jásziványban saját forrásból segélyezésre nemigen lesz forrás, ugyanakkor ebben az évben plusz helyi adót biztosan nem vetnek ki a faluban élőkre.


Kistérségi forrást aligha használhatnak fel

A Jászságban korábban felmerült, hogy a kistelepülések anyagi problémáinak áthidalására létrehoznak egy úgynevezett szolidaritási alapot. Az önkormányzati feladatok átalakulásával ez a terv parkolópályára került, s nagyon úgy tűnik, ezúttal sem lesz „felmelegíthető”. Eszes Béla, Jánoshida polgármestere, a Jászsági Önkormányzatok Szövetségének elnöke rámutatott, hogy az alapot a településeken képződött iparűzési adó egy részének felhasználásával hozták volna létre. Ez az elképzelés biztosan nem lesz alkalmazható a segélyezés területén, hiszen az önkormányzatok lehetőségei és a településeken megoldandó szociális feladatok rendkívül eltérőek, ezekre helyben kell megoldást találnia az önkormányzatoknak

„Amennyiben plusz feladatot nem kap az önkormányzat, akkor nem tartom kivitelezhetetlennek a segélyezés átalakítását – jegyezte meg a témában Drávucz Katalin, Jászladány polgármestere. „A rendelkezésre álló adatok alapján segélyezésre valamivel több forrás érkezik majd Jászladányra. 2014-ben ilyen feladatokra 59 millió forintot kapott a település a központi forrásból, idén pedig úgy tűnik, hogy 64 milliót használhatunk majd fel. Szeretnénk azt elérni, hogy az új, segélyezést szabályzó rendeletünkben a korábbihoz hasonló területekre fordíthassunk összegeket, még ha a jogcím megjelölése változik is.”

Forrás: Új Néplap - szoljon.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu