Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Helyi adók a Veszprém megyei önkormányzatoknál
Sümegen, Tapolcán, Zircen és Balatonalmádiban nem, csak Balatonfüreden vezetnek be új adófajtát

Idéntől az önkormányzatok rendeleti úton települési adót vethetnek ki. A Veszprémi Napló által készített, a megye városait felölelő összeállításban nemcsak erről, hanem a helyi adók fajtáiról, mértékéről is szó esik.


Sümeg

Sümegen a tavalyi adóbevételek hozzávetőlegesen 260 milliós összege nagyjából megegyezett az azt megelőző esztendőben beszedettel, mivel nem volt változás azok mértékében – tudta meg a Napló Tihanyiné Imre Lívia pénzügyi és gazdálkodási csoportvezetőtől.

„Bár még csak az eddig befolyt összegekről beszélhetünk, az iparűzési adó 170 millióra tehető, a vállalkozásokat érintő építményadó 23 milliós nagyságrendű, a magánszemélyek kommunális adójából eddig 37 millió folyt be, míg az idegenforgalmi adóból 27 millió forint. A helyi adó kategóriába tartozó talajterhelési díj hárommilliós nagyságrendű – mondta Tihanyiné.

A lap megtudta továbbá, hogy a helyi adók az önkormányzat és intézményei összes bevételének a 13–14 százalékát teszik ki, és várhatóan ebben az évben is így alakul majd az azokból befolyó bevétel. Új adót nem vetnek ki idén Sümegen.

 

Tapolca

Tapolcán az idegenforgalmi adóból származó bevétel közel húsz százalékkal több, mintegy 38 milliós volt a tavalyi évben, mint 2013-ban. A többletet főként az egyik szálló vendégeinek köszönheti a város. A többi adó bevétele terén nem volt változás – nyilatkozta Ughy Jenőné jegyző. Új adót nem vezetnek be idén a négy helyi adó és a gépjárműadó mellett. Az idegenforgalmi adó tízszázalékos emeléssel napi 500 forintra emelkedett éjszakánként. Az építményadó bevétele több mint 157 milliót tett ki, az iparűzési adó közel 617 milliót, amely összeg közel 15 százalékkal több az előző évinél.


Zirc

Zircen nem vezetnek be újabb adókat januártól, sőt egyes területeken az adóterhek csökkenésével lehet számolni. A képviselő-testület novemberben döntött az adórendelet módosításáról, amelynek keretében tíz százalékkal csökkentették a lakások és a magánszemélyek tulajdonában álló garázsok építményadóját, s ugyanezen adónemben bővítették a kedvezményezettek körét. Jelenleg a városban építmény-, telek-, kommunális, iparűzési és idegenforgalmi adó van. Az összes helyiadó-bevétel 276 millió forint, amely a működési költségvetési bevételek harminc százalékát teszi. A magánszemélyek által 2014. évben fizetett építményadó átlagosan 22 000 forint/háztartás volt.


Balatonfüred

Balatonfüreden 2015. január 1-jétől települési adót vezettek be. Ennek nem a pluszpénz beszedés a célja – mondta el a Naplónak Bóka István polgármester –, hanem a termőföldnek minősülő földterületek tényleges hasznosítása, illetve az, hogy ne legyen elhanyagolt terület a városban. Csak az 1000 négyzetméter feletti területek esetében kell fizetni, négyzetméterenként 500 forintot.

A korábbi adók megmaradnak – tette hozzá a polgármester. Az iparűzési adó, építményadó, gépjárműadó és bizonyos nagyságrend felett a telekadó. A tavalyi évi adóbevételekről egyelőre csak előzetes számítások vannak. A 2014-es évben 1,394 milliárd forint volt az összbevétel, több, mint 2013-ban, amikor 1,358 milliárd forintot tett ki. Telekadóból több mint kétszer annyi folyt be a kasszába, mint bevezetésekor, 2013-ban. Míg akkor 25 millió forint bevételt jelentett, addig 2014-ben az adóemelés után ez az összeg 62 millió forintra duzzadt.

A telekadó bevezetésével a város célja a beépítetlen területek beépítésének előmozdítása, rendeltetésszerű hasznosításának ösztönzése, kiemelten a város idegenforgalmilag legfrekventáltabb területén lévő ingatlanoknál. Adókötelezettség terheli az önkormányzat illetékességi területén lévő telket, ahol az adó alapja a telek négyzetméterben számított területe. Alapvetően a vállalkozónak nem minősülő magánszemélyek tulajdonában álló, háromezer négyzetmétert meg nem haladó telkek mentesek a telekadó alól.

Balatonalmádi

Balatonalmádiban nem lesz újabb helyi adó idén – tudta meg a lap Keszey János polgármestertől. Jelenleg építmény-, telek-, iparűzési, idegenforgalmi és gépjárműadó van érvényben náluk. Mind-ezekből 502 milliós bevételük adódott tavaly. Idén is erre számítanak, a meglévők mértékét nem emelik meg.

Forrás: Veszprémi Napló - veol.hu

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu