Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Egész Európából jönnek a jó példákért Nagypáliba
A Zala megyei településnek nemcsak energiastratégiája példaértékű, de a lakóinak létszáma is növekszik

A Zala megyei Nagypáli a kilencvenes évek előtt semmiben sem különbözött a hozzá hasonló településektől, a polgármesternek azonban támadt egy ötlete, amelyhez következetesen ragaszkodott: legyen Nagypáli a megújuló energiák mintatelepülése. Ennek ma már mérhető eredményei vannak az önkormányzat költségvetésében, mondta Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. 


Hőenergiát termelnek, a megújuló növény-együttesekből hasznosítani tudják az energiahulladékokat. Az önkormányzatnak van olyan épülete, ahol a megújuló energiákkal nyolcvan százalékot tudnak spórolni a gáz- és villanyszámlákon.

A polgármester beszélt arról is, hogy pályázatok nélkül, állami normatívákból igazán nagy fejlesztéseket nem lehet végrehajtani. Arra kell törekedni, hogy helyben képződő többletbevételeket szerezzen a település, tette hozzá.

A másik cél az volt, hogy növekedjen a falu lakossága, s tíz év alatt valóban meg is duplázódott a Nagypáliban élők száma. Az elmúlt évek során teljesen átalakult a település, új házhelyeket alakítottak ki, lakóparkot létesítettek, polgármesteri hivatal, faluház, panzió épült és megújult az élelmiszerbolt is.

A polgármester azt mondja, most már arra törekednek, hogy másoknak is átadják a tapasztalataikat, s érkeznek is csoportok egész Európából, ami újabb bevételt jelent a falunak.

Egyre többen észreveszik a kínálkozó lehetőségeket más településeken is. A szintén Zala megyei Csömödér korszerű napelemes energiatermelésre tért át, melynek köszönhetően a helyi óvodában teljesen ki tudják majd iktatni a gázfűtést.

A 3880 lakosú Baranya megyei Bóly községben 1983-ban tértek át a geotermikus energián alapuló távfűtőrendszerre. Hárs József polgármester a műsorban elmondta: ma már az összes önkormányzati intézményt és az ipari park létesítményeit is a 83 fokos termálvízzel fűtik. Ezzel évente körülbelül 800 ezer köbméter gázt spórolnak meg.

Komlón szintén takarékoskodnak az energiával, több lépcsőben korszerűsítették a közvilágítást. 2012-ben egy több mint ezer lámpahelyes rekonstrukciót hajtottak végre, tavaly év végén pedig egy sikeres pályázatnak köszönhetően a maradék 1300 lámpahelyet is le tudták cserélni korszerű, ledes világításra. A megtakarítás ennek köszönhetően tízmilliós nagyságrendű, számolt be Polics József polgármester. Az alapenergetikai korszerűsítéssel – az épületek utólagos hőszigetelésével, a nyílászáró cseréve és a fűtéskorszerűsítéssel – 30-50 százalékos megtakarítást tudtak elérni. A polgármester hozzátette: ez hosszú távra megoldja az önkormányzat rezsicsökkentési programját, és forrásokat tudnak felszabadítani. Tervezik még napelem-parkok kialakítását, de van fejlesztési lehetőség a víz területén is, hiszen Komló környékén bárhol lefúrnak, meleg vizet lehet találni.

Forrás: Kossuth Rádió - Hirado.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu