Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Egyedülálló passzívházat adtak át Angyalföldön
A 100 lakásos épületben mindössze 2300 forint a havi fűtésszámla

Százlakásos passzívházat adtak át 2015. január 27-én a XIII. kerületi Jász utcában. A már 40 százalékban lakott komplexumot mintegy 2,3 milliárd forintból az önkormányzat és a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. építtette. A 41, 48 és 60 négyzetméteres lakások pályázat útján nyerhetők el. A fűtési költség havonta mindössze 2300 forint, a melegvíz előállítása 1000 forint, a bérleti díj pedig négyzetméterenként 1100 forint – írja a Világgazdaság.


Tóth József, a XIII. kerület polgármestere elmondta: a beruházás nem csak Budapesten és Magyarországon, hanem Kelet-Európában is egyedülálló. A három épületrészből álló lakótömb geotermikus energiával működik, és még a szennyvizet is felhasználják hőtermelésre, így egy átlagos épülethez képest 84 százalékkal kisebb az energiafelhasználás.

„Magyarországon jelenleg 20, a darmstadti Passzívház Intézet minősítésével rendelkező passzívház van. Ezen kívül további 100-120 ingatlan felelne meg a követelményeknek, a tanúsítvány megszerzése azonban több ezer euróba kerül” – tudtuk meg Felföldi Imrétől, a Magyar Passzívház Szövetség (MAPASZ) elnökségi tagjától. A szakember elmondta azt is: régiótól függetlenül országszerte épültek passzívházak, de talán valamivel több van a nyugat-dunántúli régióban, például Mosonmagyaróvár és Szombathely környékén.

„Egy passzívház 15, legfeljebb 20 százalékkal kerül többe, mint egy hagyományos energiagazdálkodású ház, működése azonban 80-90 százalékkal kevesebb energiával megoldható. Az építkezés sem hosszabb, nincs szükség különleges anyagokra, csak nagy odafigyelésre, és Magyarországon minden szükséges eszköz, szaktudás elérhető. A passzívházak elterjedésének legnagyobb gátja jelenleg az emberek gondolkodásmódja: sokan inkább a drágább csempét vagy a néhány négyzetméterrel nagyobb alapterületet választják, mint a passzív technológiát, pedig utóbbi összehasonlíthatatlanul jobb élhetőséget és alacsonyabb rezsit biztosít” – tette hozzá.

Ugyanakkor annak ellenére, hogy az építőipar és lakáspiac az elmúlt években jelentősen visszaesett, a lakóházak között a passzívházak és az alacsony energiafelhasználású, illetve megújuló energiát hasznosító épületek aránya évről évre nő. A környezettudatos gondolkodásmód mellett a gazdasági válság tanulságai is egyre több építkezőt terelnek a hosszú távon is hatékony, alacsony energiafelhasználású technológiák felé. Felföldi Imre szerint a kormányzati rezsicsökkentésnek nem volt érdemi hatása erre a piacra, hiszen az árak 10 százalékos mérséklése elenyésző a passzív ház nyújtotta előnyökhöz képest.

Forrás: Világgazdaság
Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu