Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Már készül az új egészségügyi alapellátási törvény
Az alapellátás körébe jelenleg több mint 13 ezer szolgáltató tartozik

Az alulfinanszírozottságot, az elöregedést, az eltérő szakmai minőséget, az önkormányzatok gazdálkodási lehetőségeitől függő körülményeket, valamint a hozzáférés területi egyenlőtlenségeit nevezi meg a szaktárca az alapellátás legfőbb gyengeségeinek a terület átalakításáról készülő előterjesztésben. A Világgazdaság birtokába jutott jogszabálytervezetet csak márciusban kell a kormány elé terjeszteni, így abban még nem is szerepelnek konkrét változtatási tervek, csak irányok.


Az előterjesztés szerint például az említett gyengeségek felszámolásához növelni kell az alapellátás kompetenciáját, finanszírozási helyzetét, ami azután segít az emberi erőforrás hiány enyhítésében. A legfontosabb elérendő cél az alapellátás (és a benne dolgozók) többletforráshoz juttatása oly módon, hogy ezek a kiadások ne terheljék a praxisok társadalombiztosítási finanszírozásból származó bevételeit.

Erre márciustól lesz lehetőség, amikor a háziorvosi praxisok megkapják azt az átlagosan mintegy 130 ezer forint többletpénzt, amennyivel januártól emelkedik a finanszírozásuk (a finanszírozás mindig két hónap csúszással követi a teljesítményt). Idén a költségvetés erre 10 milliárd forintot biztosít, de a szaktárca számításai szerint a következő években már csak évi 9 milliárd forintot kell adni. Ebből a pénzből növelhetik saját fizetésüket az orvosok. Az asszisztencia béremelése viszont csak egy következő körben, előreláthatólag 2016-tól esedékes, és a kalkulációk szerint 15 milliárd forint a többletforrásigénye.

A törvényjavaslat a Világgazdaság információi szerint megerősíti: ha az önkormányzat nem képes biztosítani a szakdolgozók fizetésemeléséhez és az rendelő fenntartásához szükséges költségeket, az állam a települési önkormányzattal kötött megállapodásban átvállalja ezeket a kötelezettségeket. Ebben az esetben viszont a háziorvosi ellátás biztosítását szolgáló önkormányzati vagyon a kötelezettség átvállalásának időtartamára az állam ingyenes használatába kerül.


Majdnem 30 ezer dolgozót érint

Az alapellátás körébe jelenleg több mint 13 ezer szolgáltató tartozik, ezek csaknem 12 és fél ezer orvost és majdnem 16 ezer szakdolgozót foglalkoztatnak. A legtöbb szolgáltató (6355), valamint a legtöbb orvos (6425) és szakdolgozó (8010) a háziorvosi szolgálatoknál dolgozik. Mint emlékezetes, 2012 óta az egészségügyi szolgáltatások közül csak az egészségügyi alapellátás maradt kötelezően a helyi önkormányzatok által ellátandó feladat, miután a kórházak szinte mindegyikét és a szakrendelők egy részét államosították.

Forrás: Világgazdaság

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu