Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Végleg kivéreztetik az önkormányzatiságot
A 3200 magyarországi település közül 2900-nak nincsen szabadon felhasználható forrása

Az önkormányzati szektor idén nagyjából 2500 milliárd forintot költhet el, és ebből mintegy 300 milliárd forint felhasználásáról dönthetnek szabadon a helyhatóságok – írja a Népszabadság. A települések 90 százalékának azonban már csak annyi pénze van, hogy a napi működést képes legyen finanszírozni, és a kötelező feladatokra költhet.


A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) ezekkel az adatokkal érzékelteti a szektor kivéreztetését. A szervezet álláspontja szerint mindennek fényében legfeljebb a helyhatóságok tíz százalékánál beszélhetünk önkormányzatiságról.

A helyhatóságok 2013-ban valamivel több, mint 636 milliárd forintnyi állami támogatást kaptak, ami tavaly csaknem 716 milliárdra nőtt. Az idei költségvetésben viszont már csak 690 milliárd szerepel, és a csökkenés magyarázata főként az, hogy kikerült a rendszerből a helyi önkormányzatok által felhasználható 94 milliárdos központosított előirányzat és a 7,7 milliárdos vis maior támogatás.

„A települések meghatározó része helyben jár, vegetál” – mondja Wekler Ferenc, a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetségének (KÖSZ) vezetője, Mecseknádasd polgármestere. Állítja: az önkormányzatiság lényege veszett el azzal, hogy jó ideje megfosztották az önálló döntéshozatal lehetőségétől a helyhatóságokat. Emlékeztetett ezzel kapcsolatban arra: amikor a kormány átvállalta a helyhatóságok adósságállományát, elvitte oktatási, valamint az egészségügyi intézmények többségét, azt ígérték, hogy a kötelező feladatokat teljes egészében állami támogatásból fedezik. Ez azonban szerinte nem valósult meg, és a településeknek a saját bevételeik egy részét továbbra is központilag meghatározott célokra kell fordítaniuk.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke, Gödöllő polgármestere elmondta, a feladatfinanszírozás elve legfeljebb csak részlegesen valósult meg, amiből az következik, hogy az önkormányzatoknak a saját iparűzési adó-bevételükből kell fedezniük például egyes szociális támogatásokat, ahelyett, hogy a közterületek fenntartására, az úthálózat fejlesztésére vagy munkahelyteremtésre költenének.

A TÖOSZ álláspontja is hasonló, mert a szövetség számításai szerint az önkormányzatok mozgástere bizonyosan kisebb lesz, mint az elmúlt évben.

Százmilliós nagyságrendű összeget veszít Gödöllő azon, hogy a korábban az állam által finanszírozott szociális segélyek egy részét, így például a lakásfenntartási támogatást vagy a méltányossági alapon járó ápolási díjat és közgyógyellátást a város büdzséjéből kell fedezni –mondta Gémesi György. Ezt meglehetősen igazságtalannak tartja, hiszen a cégek által fizetett adóból elsősorban arra kellene fordítani, hogy elősegítsék a helyi vállalkozások működését, amire egyébként korábban a miniszterelnök maga is utalt.

Ha valahol a segélyek folyósítására saját bevételek híján nincs fedezet, akkor a helyhatóságok az erre a célra elkülönített, harmincmilliárdot meghaladó keretből igényelhetnek támogatást. Ám Wekler Ferenc úgy véli, ez aggályos lehet, hiszen nem világos, milyen feltételekkel lehet hozzájutni ilyen kiegészítő forráshoz. A KÖSZ elnöke emellett felhívta a figyelmet arra: csaknem hetven település már tavaly kapott plusz 18 milliárdot, de a kormányhatározatból nem derül ki, milyen szempontok alapján osztották el a pénzt. Wekler különösnek tartja, hogy például Debrecennek kétmilliárdot, Miskolcnak és Nyíregyházának egymilliárdot, néhány más megyei jogú városnak pedig hét-nyolcszázmillió forintot juttattak – így tízmilliárdon mindössze 14 nagyváros osztozik –, miközben ezek a települések jelentős saját bevétellel rendelkeznek.

Ezzel kapcsolatban Wekler utalt arra, hogy 1990 előtt tanácselnökként is dolgozott, és a rendszerváltozástól azt remélte, a települések maguk dönthetnek majd a helyi lakosság életviszonyait meghatározó ügyekben. De nem ez történt – jelentette ki –, mert a finanszírozás rendszere átláthatatlan. Gémesi György álláspontja is hasonló: az 1990-ben elfogadott önkormányzati törvény még a helyi autonómia fontosságát hangsúlyozta, ma viszont ismét a központi kormányzati akarat a meghatározó.

A teljes cikk itt olvasható: http://nol.hu/belfold/mar-nem-onkormanyoznak-1508467

Forrás: Népszabadság

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu