Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Szabálytalan a termőföldre kivetett települési adó
Több önkormányzat bevezette már ezen a jogcímen a pluszterhet

Nem vezethetnek be földadót és más, a mezőgazdaságot sújtó adónemet a települések – habár ezt már több önkormányzat megtette. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Hírlapnak elmondta: a települési adó szabályozása miatt sem az őstermelőket, sem az egyéni vállalkozókat, sem a vállalkozásként működő gazdaságokat nem fenyegeti a földadó bevezetése.


Habár több önkormányzat is bevezette januártól a földadót, az agrártárca szerint ezt nem tehette volna meg. Mint arról lapunk korábban beszámolt, az úgynevezett települési adó kivetésére lehetőséget kaptak a városok, falvak az idei évtől. Ez azt jelenti, hogy minden olyan jogcímen adót vethetnek ki, amelynek működését a törvény nem tiltja, illetve nem terhelhetnek olyan adótárgyakat, amelyekre a törvényben meghatározott közteher vonatkozik. Emiatt néhány önkormányzat a termőföld után is adót kíván szedni.

A földadó bevezetése ellen korábban a minisztérium mellett több szervezet és az agrárkamara is tiltakozott. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Hírlapot arról tájékoztatta, hogy nem lehet megadóztatni a termőföldet, mivel a települési adó alanya nem lehet szervezet vagy vállalkozó, csak magánszemély.

Ha a magánszemély egyúttal vállalkozó is, akkor vállalkozói minőségére tekintettel a vállalkozásából származó vagyonának körébe tartozó tárgy után települési adó fizetésére nem kötelezhető. Vagyis annak ellenére, hogy a termőföld adóztatását a törvény nem zárja ki, a gyakorlatban sem a gazdasági társaságként működő mezőgazdasági vállalkozást, sem az őstermelői igazolvánnyal rendelkező, egyéni vállalkozó gazdát, sem a hatszázezer forintnál nagyobb éves bevétellel rendelkező mezőgazdasági őstermelőként működő gazdálkodót nem fenyegeti sem földadó, sem más, a mezőgazdaságot sújtó teher.

A települési adót azért vezették be, mert a jelenlegi helyi adórendszer nem teszi lehetővé minden település számára, hogy a helyi sajátosságokhoz, az adózók teherviselő-képességéhez és a helyi adottságokhoz igazodó közteherviselési rendszert alakítsanak ki. Azáltal, hogy az önkormányzatok a helyi közterhek mellett úgynevezett települési adókat is bevezethetnek, szélesebbé válik az önkormányzatok hatásköre. A települések dönthetik el, hogy mit adóztatnak meg, mi legyen a települési adó alapja és mennyi legyen annak mértéke – emlékeztetett az államtitkár. A települési adó az önkormányzatoknak egy plusz lehetőség az úgynevezett vagyoni típusú terhek mellett. Ilyen például az építmény- és telekadó, a kommunális, valamint az iparűzési adó.

Forrás: Magyar Hírlap

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu