Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Közel félszáz döntést hozott a Fővárosi Közgyűlés
Elfogadták a forrásmegosztást – Áttervezik a Római-parti védművet – Városarculati céget alapítanak – A főváros is belép a BÖSZ-be

Közel félszáz napirendet tárgyalt meg 2015. január 28-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés: elfogadták a forrásmegosztási rendeletet, a Fővárosi Rendezési Szabályzatot és a Fővárosi Településszerkezeti Tervet, döntöttek arról, hogy új engedélyezési eljárás induljon a római-parti védmű ügyében, hogy a főváros is csatlakozzon a Budapesti Önkormányzatok Szövetségéhez, valamint hogy tendert írjanak ki az M3-as metró felújításának finanszírozására vonatkozó kölcsönszerződésre.


Az ülés kezdetén a Fővárosi Közgyűlés tagjai és a megjelentek egyperces néma felállással adóztak a január 10-én elhunyt Hankiss Elemér szociológus, irodalomtörténész és a január 11-én elhunyt Buzánszky Jenő olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes labdarúgó emléke előtt.

A főváros is csatlakozik a BÖSZ-höz

A Fővárosi Önkormányzat csatlakozott a Budapesti Önkormányzatok Szövetségéhez (BÖSZ) – erről 20 igen, 3 nem szavazattal, 8 tartózkodás mellett döntött a Fővárosi Közgyűlés. A BÖSZ 2011-ben jött létre, mint a fővárosi kerületi önkormányzatokat tömörítő társadalmi szervezet. A szövetség alapszabályát úgy módosították, hogy abban megjelenítsék az összfővárosi érdekeket. A BÖSZ elnöki tisztségét – az évenként megválasztott társelnök mellett – a főpolgármester tölti be.

Főváros - kerületek: 51 - 49

Elfogadta a forrásmegosztási rendeletet a Fővárosi Közgyűlés 24 igen, 2 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett. Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes a napirend tárgyalásakor elmondta, hogy a megosztott bevételeknek 51 százaléka a fővárost, 49 százaléka a kerületeket illeti. Törvényi keretek között kell elvégezni a megosztást, a közgyűlés lényegében technikai döntést hoz a kérdésben – tette hozzá. A forrásmegosztással érintett források közül a legjelentősebb az iparűzési adóból származó bevétel, e címen idén 209 milliárd forinttal számolnak.

Rendezési szabályzat és településszerkezeti terv

Elfogadta a közgyűlés a Fővárosi Rendezési Szabályzatot és a Fővárosi Településszerkezeti Tervet, a két dokumentumot még idén felül fogják vizsgálni. A törvény szerint a településszerkezeti terv a többi között meghatározza a település alakításának, védelmének lehetőségeit és fejlesztési irányait, ennek megfelelően az egyes területrészek felhasználási módját. A fővárosi rendezési szabályzat pedig a főváros teljes közigazgatási területére megállapítja a terület-felhasználási egységek beépítési sűrűségét, valamint az egyes területek beépítési magasságának korlátozásával kapcsolatos előírásokat.

Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes a vitában elmondta: az ügyben sok a dezinformáció. Nem építési szabályzatról van szó, a fővárosi dokumentumok nem a telkekre vonatkozik, hanem az építési övezetekre, ezen belül a kerületeknek van mozgásterük a kerületi szabályozási tervek megalkotásánál. Kitért rá, hogy a rendezési szabályzat és a településszerkezeti terv felépítését, tartalmi elemeit pedig a jogszabály határozza meg. Hangsúlyozta, hogy a tervezetek nem érintenek meglévő építési jogosultságot. Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt másfél-két évben a kerületi főépítészekkel együtt csiszolták a szabályokat, „a főváros elment a falig, minden kerületi kérdést befogadott”. Szeneczey hozzátette: nincs olyan szándék, ami a beépítési lehetőségeket csökkentené a meglévő jogosultságokhoz képest.

Áttervezik a Római-parti védművet

A teljes Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmének biztosítása érdekében új vízjogi létesítési engedélyezési tervdokumentációt kell készíteni, és új engedélyezési eljárást kell lefolytatni a Római-partra tervezett védmű ügyében – erről 21 igen szavazattal, 9 tartózkodás mellett döntött a Fővárosi Közgyűlés. (Erről részletesebben itt olvasható.)

Módosított építészeti dizájnpályázat

Módosította a közgyűlés a Budapest Box című nyilvános építészeti dizájnpályázatot, amelynek célja a Vörösmarty téri Budapesti Karácsonyi Vásár pavilonjainak megtervezésére. A Fővárosi Közgyűlés november 26-án fogadta el a Budapest Box építészeti dizájnpályázat kiírásáról szóló javaslatot. Most arról döntöttek, hogy a bírálóbizottság elnökét a főpolgármester jelöli ki, a társelnököt és további három tagot pedig a tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottság elnöke nevezi meg. Döntöttek a pályázat új ütemezéséről: február 4-től indul a regisztráció és a pályaművek benyújtása, a beadási határidő március 30., az eredményhirdetés április végén lesz. A kiírás összköltsége 10 millió forint, amelyből a pályázatok díjazására 7 millió forint fordítható. 

Öten kapnak Csengery-díjat

Zárt ülésen döntött a közgyűlés a Csengery Antal-díjak odaítéléséről. Az elismerést idén Erdei Tamás (Metropol), Kocsis Éva (MR1 Kossuth Rádió), Kovács Andrea (Hír Tv), Szentesi Zöldi László (Magyar Demokrata) és Szirmay Dávid (Blikk) kapja.

Tender az M3-as metró felújításának finanszírozására

Szintén zárt ülésen döntött a közgyűlés arról, hogy az M3-as metró felújításának finanszírozására uniós, hirdetmény közzétételével induló, tárgyalásos közbeszerzési eljárást indít 60 milliárd forint összegű kölcsönszerződés megkötésére.

Városarculati céget alapítanak

A városarculattal, innovációval és kreatív iparral kapcsolatos feladatokat ellátó nonprofit gazdasági társaság létrehozásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés 20 igen, egy nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett. A humán területért felelős főpolgármester-helyettes, Szalay-Bobrovniczky Alexandra által jegyzet előterjesztés szerint a megalapítandó cég feladatai közé tartozó „városmarketing és innováció eszköz lehet Budapest Főváros Önkormányzata kezében, hogy a várost élhetőbbé és szerethetőbbé tegye”. Az arculatfejlesztés egyik elsődleges célja, hogy az idelátogatókban és a budapestiekben egyaránt tudatosuljon: Budapest attraktív, kényelmes, élhető nagyváros.

Közzéteszik az ingatlanértékesítések adatait

A Fővárosi Közgyűlés az LMP kezdeményezésére rendeletmódosításban mondta ki, hogy márciustól Budapest honlapjának főoldalán kell közzétenni az önkormányzati ingatlanértékesítések adatait. A főváros vagyonáról szóló rendelet módosítása alapján 2015. március 1-jét követően, az értékesítés utáni 14 napon belül a Főpolgármesteri Hivatal honlapjának (budapest.hu) főoldalán fel kell tüntetni az önkormányzati ingatlanszerződések legfontosabb adatait – az ingatlan helye és értéke mellett például a szerződő felek nevét és az értékbecslést is. A honlapon lehetővé kell tenni továbbá, hogy a szerződések az ingatlanok értéke és elhelyezkedése alapján is kereshetők legyenek. A közgyűlés a fővárosi önkormányzat teljes tulajdonában lévő cégek vezetését is arra utasította, hogy a hozzájuk kapcsolódó ingatlanértékesítéseket is a fenti követelményeknek megfelelően hozzák nyilvánosságra saját honlapjaikon.

Forrás: Budapest.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu