Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Tíz időközi önkormányzati választás lesz vasárnap
Valahol szavazategyenlőség miatt kell újra voksolni, másutt jelöltek hiányában maradtak el a választások

Nyolc településen tíz időközi önkormányzati választás lesz 2015. január 18-án. Azért kell szavazást tartani ezeken a településeken, mert a 2014. október 12-i választás vagy elmaradt jelöltek hiányában, vagy megtartották ugyan, de szavazategyenlőség miatt eredménytelen lett, de van olyan település is, ahol az ősszel megválasztott polgármester lemondása miatt kellett új választást kiírni.


Ahol szavazategyenlőség volt

Négy település – a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fancsal, a Baranya megyei Tengeri, a Somogy megyei Szorosad és a Zala megyei Zalamerenye – választóinak azért kell január 18-án az urnákhoz járulniuk, mert október 12-én szavazategyenlőség alakult ki az első helyen a polgármesterjelöltek között.


Jelöltek hiányában elmaradt választások

A Baranya megyei Kishajmáson nem indult annyi jelölt, ahány tagú képviselő-testületet kellett volna választani, ezért a voksolás elmaradt, a megválasztott polgármester pedig lemondott, így a településen négytagú képviselő-testületet és polgármestert is választanak.

Ugyancsak jelöltek hiányában maradt el a választás októberben a Vas megyei Tanakajdon, ahol polgármestert és négytagú képviselő-testületet kell választani vasárnap, és a Zala megyei Valkonyán, ahol polgármestert kell választani.

A Vas megyei Bozzai lakói vasárnap egy képviselő-testületi tagot választanak. A községben október 12-én négy jelölt indult a képviselő-testületi választáson, de egyiküket polgármesterré választották, így egy képviselői hely betöltetlen maradt.


Február 8-ig meg kell tartani az időköziket

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az októberi választás elmaradása vagy eredménytelensége miatt 15 településen időközi polgármester-választást kell tartani, továbbá öt egyéni listás választást a tízezernél kevesebb lakosú településeken és három egyéni választókerületi választást a tízezernél népesebb településeken.

Az időközi választást a mandátum megüresedésétől, vagy ha a választás eredménytelen volt vagy elegendő jelölt hiányában nem lehetett megtartani, a szavazás kitűzött napjától számított százhúsz napon belülre kell kitűzni. Az október 12-i választás esetében ez azt jelenti, hogy február 8. lehet az utolsó nap, amikor meg lehet tartani ezeket az időközi választásokat.


A teljes választási folyamat ismétlődik

Az időközi választáson nemcsak a szavazást ismétlik meg, hanem az egész választási folyamat elölről kezdődik. A jelölteknek ajánlásokat kell gyűjteniük és nyilvántartásba kell vetetniük magukat a választási bizottságnál. Az időközi választásokon új jelöltek is indulhatnak, és szavazhatnak azok is, akik a választás kitűzése után költöztek a településre.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu