Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Sok helyen fenyegetheti veszély a hazai vízbázisokat
Több, mint száz „ketyegő bomba” lehet az országban – 170 milliót különítettek el az abasári vízszennyezés okának feltárására

Egyes becslések szerint jelenleg több mint száz „ketyegő bomba", emberi tevékenység miatti potenciális veszélyforrás fenyegeti a hazai vízbázisokat - mondta Illés Zoltán 2013. november 27-én, Abasáron. A Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára a település vízbázisába bekerült szerves oldószerek okozta szennyezés feltárására, eltávolítására életre hívott munkabizottság kihelyezett ülésén vett részt a Heves megyei községben.


Illés Zoltán hangsúlyozta, hogy nem az önkormányzat idézte elő a problémát és önállóan nem is tudja megoldani, a magyar kormány azonban senkit nem hagy bajban. Ugyanakkor ez a szennyezés nemcsak Abasárt, hanem az egész térséget fenyegeti, amíg tehát a szennyező anyag a talajban van, az ügynek nincs vége - tette hozzá.

„Meg kell találnunk a tűt a szénakazalban, ám nincs ember, aki meg tudná mondani, honnan jön, merre terjed a szennyeződés. A kormány ezért 100 millió forintot biztosít a szennyezés helyének felkutatására, a mintavételekre" - közölte. Szavai szerint további 70 millió forintból a hivatalos, a víziközműveket ellátó 70 kutat is ellenőrzik.

Az államtitkár felidézte, hogy a közeli, Pipis-hegyi ipari területen a privatizációs időszak előtt működött egy gép- és diódagyár, és akkoriban használhattak ott szerves oldószereket. A vizsgálatok ugyanakkor igazolták, hogy a 14 hektáros területen jelenleg működő üzemeknek nincs közük az abasári szennyezéshez. Azt sem lehet még tudni, hogy a szerves oldószerek technológiai probléma, vagy illegális hulladéklerakás nyomán szennyezték meg a vízbázist.

Illés Zoltán a „történelmi szennyezések" okozta problémák felszámolása érdekében kezdeményezni fogja a következő kormányzati ciklusban egy olyan pénzügyi alap létrehozását, amelyet a potenciális szennyező cégek töltenének fel, és ezt az összeget egészítené ki a magyar állam a befizetett pénznek megfelelő összeggel.

Horváth László (Fidesz), a Heves megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, országgyűlési képviselő emlékeztetett: a szerves oldószerek okozta problémával október elején szembesültek. Azonnali beavatkozásra, a vezetékes vízhálózat lezárására volt szükség. Az abasáriak másfél hete - egy ideiglenes rendszeren keresztül - már ismét hozzájuthatnak vezetékes ivóvízhez, és azóta műszaki probléma sem volt a hálózattal.

Elmondta, hogy a végleges megoldást ugyanakkor egy, a gyöngyösi vízbázisról érkező, Pálosvörösmartot elkerülő, közel négy kilométeres gerincvezeték kiépítése jelenti. A soron kívüli engedélyezési eljárás már zajlik, a munka még az idén elkezdődhet. A kivitelezés 4-6 hetet vesz majd igénybe.

Horváth László közlése szerint Heves megyében Bélapátfalván, a cementgyár bezárását követően a - szintén vízbázison fekvő - Bélkő hegy belsejébe vélhetően jelentős mennyiségű veszélyes anyagot falaztak be. Ez is „történelmi szennyezésnek" számít, ezért e terület átvizsgálása is szükséges - tette hozzá.

Forrás: MTI - MHO

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu