Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Jövőre is folytatódik a konyhakert-művelési program
Idén 35 település 69 kertre tett javaslatot – A jövő évi akcióhoz 2014. február 28-ig lehet csatlakozni

Egyre többen tartják fontosnak, hogy minél jobb minőségű és egészséges élelmiszert termeljenek meg maguknak és minél több település kapcsolódjon be az idén már országos méretűvé szélesedett konyhakert-művelési programba - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2013. november 15-én, Karcagon, a „Magyarország legszebb konyhakertje" elnevezésű mozgalom 2014-es meghirdetése alkalmából tartott sajtótájékoztatón.


A konyhakertek ápolása, gondozása azért fontos, hogy fenntartsák az adott tájra jellemző termelési kultúrát, átadják a követésre méltó művelési hagyományokat és biztosítsák az őshonos, ritka növényféleségek továbbélését - húzta alá a szakminiszter. Fazekas Sándor emlékeztetett: csaknem 200 ezer hektár elhanyagolt zártkert van ma az országban, ami a termesztésbe vonva jelentősen növelhetné a családok önellátását idényzöldségben, gyümölcsben.

Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere, a kezdeményezés ötletgazdája elmondta: az idén 60 településről 939-en vettek részt a karcagi minta alapján megszervezett „Magyarország legszebb konyhakertje" elnevezésű programban. A hagyományos népi kertkultúra felélesztésére hivatott programhoz öt kategóriában lehetett csatlakozni, így az erkélyen kialakított, az 50 négyzetméter alatti, illetve feletti alapterületű, valamint zöldséges és gyümölcsös zártkert megművelésével.

A csatlakozó települések között voltak Karcag határon túli testvérvárosai - a felvidéki Szepsi, az erdélyi Székelykeresztúr és a délvidéki Bácskossuthfalva -, és megrendezték a versenyt a szerbiai Temerinben is. Külön öröm, hogy a lengyel testvérváros, Krosno Odrzanskie nemrég csatlakozott a programhoz, és 2014-ben a településről kiindulva, magyar példára, országosra terjesztik a versenyt - mondta Kovács Szilvia.

A legtöbb nevezés - szám szerint 101 - Nagykanizsáról érkezett, de élénk volt az érdeklődés Jászapátin, Karcagon, Csongrádon, Encsen és Komlóskán is. Korosztályi megoszlást tekintve a legfiatalabb versenyzőként egy négyéves bagi gyermek, míg legidősebbként egy 95 éves karcagi férfi művelte a kertet.

A vetélkedésbe több óvodáscsoportot, valamint általános- és középiskola tanulóit sikerült bevonni. A szervezést és lebonyolítást sok településen a helyi kertbarát kör végezte, míg Bagon és Fonyódon kifejezetten a verseny miatt hoztak létre ilyen civil szervezetet.

Az idei versengésben Magyarország legszebb konyhakertje elnevezésű díjra. Az országos zsűri végül 24-nek ítélte oda az elismerést, amely egy gratuláló oklevél mellett Györfi Sándor Munkácsy-díjas, érdemes szobrászművész kisplasztikája volt. Kovács Szilvia szólt arról is: bíznak abban, hogy jövőre jóval ezer fölé emelkedik a résztvevők száma.

A 2014. év újdonsága, hogy a kertművelőknek a kert madárbarát kialakítását is meghatározzák feladatként. Kovács Szilvia a sajtótájékoztatón a gyermekek számára kedvcsinálóként országos rajzpályázatot hirdetett. A legfiatalabb korosztály bevonása azért fontos, mert a kert művelése megalapozza a föld szeretetét.

A környezettudatosságra nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. A gyermekek a szülőkkel, nagyszülőkkel együtt rendezik a kertet, látják el a családot friss, lehetőleg vegyszermentes idényzöldséggel - mondta az ötletgazda. A saját veteményes gondozása a gyermekek számára is egyfajta élmény, annak sikerével, és nehézségeivel együtt.

A települések 2014. február 28-ig csatlakozhatnak a jövő évi konyhakert programhoz.

Forrás: VM

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu