Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Megújuló energia alapúvá tették Pécs távhőellátását
A Pannonpower biomassza erőműve évi több mint nyolcvan millió köbméter földgáz felhasználását váltja ki

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter avatta fel a Dalkia Energia Zrt. leányvállalata, a Pannonpower biomassza erőművét 2013. november 7-én, Pécsett. A Magyarországon húsz éve jelen levő cég mintegy 24 milliárd forintos beruházásának köszönhetően a baranyai megyeszékhely távhőellátása - az országban elsőként - teljes egészében megújuló energia alapúvá vált.


Németh Lászlóné egy új szemlélet és újfajta gondolkodás sikerének nevezte a lágyszárú mezőgazdasági melléktermékekkel fűtött kazán megépítését, ami évi több mint 80 millió köbméter földgáz felhasználását váltja ki. A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány és a szaktárca az elmúlt három évben mindent megtett Magyarország energiaimport-függőségének csökkentése érdekében.

A tárcavezető kiemelte, hogy a beruházás a biomassza helyi erőforrásokra alapozó, átlátható költségszerkezetű és a nemzetközi árhatásoktól mentes hasznosítását teszi lehetővé, az így kialakuló végfogyasztói árak pedig a rezsicsökkentést szolgálják. Kitért arra is, hogy az erőmű a dél-dunántúli mezőgazdasági termelők bevételeit évente több mint 4 milliárd forinttal növeli. Az erőmű működtetésével a környezetterhelés mértéke is csökken, a szalmatüzelésű blokk esetében a teljes becsült szén-dioxid megtakarítás évi 150 ezer tonna. Az erőmű összesen 170 ember számára biztosít munkalehetőséget.

Pécsett működik Közép-Európa legnagyobb faaprítékos biomassza-tüzelésű erőművi blokkja is, amely 2004 óta biztosítja a megyeszékhely távhőellátásának közel harmadát. A most átadott lágyszárú biomassza blokknak köszönhetően Magyarország újabb lépést tett afelé, hogy 2020-ig teljesítse vállalását, és a megújuló energia aránya a primer energia felhasználásban elérje a 14,65 százalékot. Az elmúlt évben ez a részarány már 9,3 százalék volt, ezzel idő előtt sikerült teljesíteni a 2016-ra kitűzött mértéket.

A Pannonpower két biomassza blokkja Pécs több mint 31 ezer lakásának és 450 közintézményének távfűtéséhez szükséges hőenergia előállításáról gondoskodik, és a város teljes villamos energia fogyasztását is bőségesen fedező mennyiségű elektromos áramot termel az országos hálózat számára.

Forrás: NFM

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu