Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Erősödhet a szubszidiaritás a területfejlesztésben
A területi önkormányzatokhoz kerülhetnek a regionális fejlesztési ügynökségek
A területi önkormányzatokhoz kerülnek a regionális fejlesztési ügynökségek, a korábbi Országos Területfejlesztési Tanács helyett Országos Területfejlesztési Érdekegyeztető Fórum jöhet létre a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló törvény módosításával.

Komoróczki István, a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezéskoordinációért felelős államtitkára az előterjesztés általános vitájában 2013. november 13-án, a parlamentben azt mondta, a 2011-es önkormányzati törvényhez képest szélesebb körben határozzák meg a területi önkormányzatok területfejlesztésre, területrendezésre, vidékfejlesztésre és koordinációra vonatkozó felhatalmazását.

Így a törvényjavaslatban részletesen szerepel a megyei és a fővárosi önkormányzat hatásköre, döntés-előkészítési, döntéshozatali kompetenciája, valamint koordinációs jogköre - részletezte.

A korábban központi irányítással működő regionális fejlesztési ügynökségeket átadják a területi önkormányzatok tulajdonába - fűzte hozzá. Az ügynökségek fő feladata a területi önkormányzatok döntés-előkészítési munkájának, valamint a területi tervek és majd 2014-től az operatív program megvalósításának támogatása - közölte Komoróczki István.

Másik fontos elemként azt említette, hogy a korábbi Országos Területfejlesztési Tanács helyett Országos Területfejlesztési Érdekegyeztető Fórum létrehozását javasolják, amelynek feladata a kormányzati és önkormányzati törekvések összehangolása a területfejlesztési politika hatékony alakítása érdekében.

Az államtitkár kitért arra, az előző kormányok alatt a területfejlesztési politika és a térségi felzárkóztatási programok csak kis mértékben járultak hozzá a területi egyenlőtlenségek mérsékléshez, sőt bizonyos térségek leszakadása felerősödött, a gazdasági és társadalmi különbségek kimutatható mértékben növekedtek.

Mint mondta, negatív folyamatok megfordítsa érdekében már számos intézkedést tett a kormány és a most benyújtott törvényjavaslat esetében is azt tekintették fontos feladatnak, hogy mérsékeljék a területi egyenlőtlenségeket, elősegítsék az elmaradottabb területek felzárkózását.

Szavai szerint a mostani javaslat az eddigieknél jóval hatékonyabban működő, áttekinthetőbb területfejlesztési és területrendezési rendszer törvényi szabályozási kereteit határozza meg.

Azt az álláspontot képviselte, hogy ha elfogadják az előterjesztést, erősödne a területi önkormányzatok - a megyei önkormányzatok és Budapest - szerepe a tervezésben és a tervek megvalósításában. Közölte, a kormány kiemelt feladatának tekinti a szubszidiaritás érvényesítését, vagyis hogy a problémákat ott kell megoldani, ahol azok keletkeztek.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu