Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Hamarosan mások is követik Kósa Lajos példáját
A polgármester-képviselőknek december 9-ig kell választaniuk tisztségeik között

Bármilyen poszton képes Debrecent szolgálni, de 16 év után ezt már nem polgármesterként tenné - jelentette be Kósa Lajos. Rajta kívül még több tucatnyi kormánypárti polgármester-képviselőnek kell hamarosan választania, hiszen jövő ősztől összeférhetetlen lesz a két tisztség. Van, aki polgármester maradna, mások éppen fordítva: Kósához hasonlóan inkább a törvényhozást választják - írja a Népszava.


Újabb fideszes „nagyágyú" jelentette be választását: Kósa Lajos - aki 1998 óta vezeti a hajdúsági megyeszékhelyet - tudatta, jövőre nem indul Debrecenben a polgármesteri posztért. Szavai szerint nem akar „bepunnyadt városvezető lenni", hanem országgyűlési képviselőként folytatná a pályáját.

Hamarosan több hasonló bejelentés várható, hiszen a Fidesz-KDNP 2013. december 9-ig véglegesíti a 106 egyéni választókerületben induló jelöltjei névsorát. Ez választási kényszer is, hiszen összeférhetetlen lesz a településvezetői és a képviselői poszt. Erről a mai kormánypártok döntöttek, bár tavaly - éppen Kósa Lajos javaslatára - fél évvel elhalasztották az összeférhetetlenségi szabályok bevezetését.

Ezek a korábbinál szigorúbbak: az új, 199 fős törvényhozásnak nem lehet tagja önkormányzati képviselő, polgármester illetve főpolgármester, továbbá a megyei közgyűlés tagja vagy vezetője és kormányhivatali vezető sem. A tiltás a parlament alakuló ülésen lépett volna hatályba, 30 napot hagyva a posztok közötti választásra.

Kósa módosító javaslatát elfogadva ezt az időpontot tolták ki fél évvel az önkormányzati választás utánra. Ezzel a képviselővé választott polgármestereknek hat hónapig nem kell választaniuk posztjaik között és mindkét helyről felvehetik több százezres javadalmazásukat.

A törvény a Fidesz 224 képviselője közül 63, a KDNP 35 fős parlamenti frakciójából 8 polgármestert érint. Rajtuk kívül több tucat megyei közgyűlési elnöknek, és még több önkormányzati képviselőnek kell majd a döntését meghoznia. A polgármester-képviselők közül Kósán kívül olyan országosan ismert politikusokat érint ez, mint például a kormánypárt parlamenti frakcióját és az V. kerületet is irányító Rogán Antal. Ő ugyan hivatalosan még nem jelentette be döntését, de szinte bizonyos, hogy az országos politikát választja a Belváros helyett.

A győri polgármester Borkai Zsolt és a II. kerületet vezető Láng Zsolt viszont marad inkább a városában és a polgármesterséget választja. Ugyanez a helyzet Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármesterrel, aki a parlamenti gombnyomogatásnál jobban szereti „a kézzelfogható, praktikus, operatív munkát". Az ő döntése nem volt meglepő, párttársa, Kocsis Máté hasonló választása viszont igen. A pártban rövid idő alatt gyors karriert befutott politikus azért folytatná inkább Józsefváros polgármestereként, mert feleségével gyermeket szeretnének vállalni.

Már korábban, kormányzati munkája miatt otthagyta Hódmezővásárhelyt Lázár János: a Miniszterelnökséget vezető államtitkár nem is tér vissza a polgármesterséghez. Több polgármester-képviselő döntése nem ismert még: nem tudni mi lesz például Papcsák Ferenc zuglói, vagy Zsigó Róbert bajai polgármesterrel, a rezsicsökkenésért is felelős csepeli Németh Szilárddal, vagy éppen a nyíradonyi Tasó Lászlóval.

Botka László, a szocialisták országos választmányi elnöke - aki jelenleg az egyetlen MSZP-s nagyvárosi polgármester - többször elmondta, hogy sorsáról a szegediek döntenek majd. Az összeférhetetlenség új szabályai ismeretében Botka vélhetően arra célzott, hogy a parlamenti-és a polgármester-választáson is elindul, és ha mindkettőn nyer, megkérdezi a szegedieket arról, melyik poszton látnák szívesebben. A XIII. kerületet szintén régóta vezető Tóth József viszont a kerületért inkább otthagyja a parlamentet.

Az országszerte 175 járási, és a 23 fővárosi kerületi hivatal - idén januárban munkába állt - vezetője közül 11-en voltak polgármesterek, többségüknek a posztok összeférhetetlensége miatt kinevezésükig le kellett mondaniuk a településvezetésről. Kivéve, ha országgyűlési képviselő volt, mivel ők a következő parlamenti választásig megőrizhetik mandátumukat.

Forrás: Népszava

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu