Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Mentesülnének a közműadó alól az önkormányzatok
György István főpolgármester-helyettes kivonná az adó hatálya alól önkormányzatokat és az önkormányzati cégeket

Mentesítené az önkormányzatokat és az önkormányzati cégeket a közműadó hatálya alól György István főpolgármester-helyettes. Az adótörvényeket már megszavazta a parlament, a fővárosi lobbi így egy kicsit későn ébredt - írja a napi.hu. György István javaslatának elfogadása esetén a közműadó nem terhelné sem a települések büdzséjét, sem a központi költségvetést.


A közművezetékekre januártól vetett ki adót a parlament, hogy így tömködje be az ágazati különadók megszüntetése miatt kieső bevételeket. Adót kell fizetni minden vezeték után, legyen az telefonkábel, villanyvezeték vagy bármely más közmű. Az eredetileg tervezett 60 milliárd forinttal szemben 51,5 milliárdot szedtek be az adófizetőktől az adó első évében - ám az állam szempontjából talált pénznek bizonyult az új sarc kivetése.

A közműadót eredetileg önkormányzati adóként képzelték el, ám a sokadik Matolcsy-csomag részeként végül költségvetési adóként lett bevezetve. Az adó megfizetése alól a törvény eleve mentesíti az állami cégeket, de nem fizet vezetékadót sem a Mavir, sem a Mol Nyrt., míg a kisebb hálózattal rendelkező - jellemzően helyi kábelszolgáltatók - csökkentett adót fizetnek.

A fővárosi önkormányzat ezekben a napokban szembesült azzal, hogy a közműadót az önkormányzatnak is meg kell fizetni - csak idén 707 millió forintot - olvasható György István (Fidesz) képviselő, főpolgármester-helyettes módosító javaslatában, amit az energetikai salátatörvényhez nyújtott be a politikus. A parlament épp november 18-án fogadta el az adótörvényeket - köztük a közműadó fazonírozását - így a fővárosi lobbi későn kapcsolt, ennek ellenére nagy valószínűséggel a parlamenten átmegy a mostani javaslat.

Ha a parlament elfogadja a módosítást, akkor minden olyan közművezeték kikerülne vezetékadó hatálya alól, amely állami, önkormányzati tulajdonban van, vagy olyan szolgáltatást bonyolítanak rajtuk - például közvilágítást -, amit az önkormányzat vagy az állam finanszíroz. A javaslat mellett érvelhetnek úgy a képviselők, hogy ezzel az adóval az állam az egyik zsebéből a másikba rakja a pénzt, ám e logika mentén akkor minden adófizetési kötelezettség alól mentesíteni lehetne az önkormányzatokat.

A javaslat ugyanakkor nem mentesíteni teljes mértékben az önkormányzati cégeket az adó alól, csak abban az esetben, ha vezetékeken közszolgáltatás folyik. A javaslat elfogadása esetén a közműadó nem terhelné sem a települések büdzséjét, sem a központi költségvetést.

Az energetikai salátatörvényről karácsony előtt szavazhatnak a képviselők, bár a mostani formájában a javaslat csak 2014-től mentesítené az önkormányzatokat az adó megfizetése alól, vagyis az nem lenne visszamenőleges hatályú.

Forrás: napi.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu