Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A szállítói tartozásokat nem konszolidálja az állam
A TÖOSZ elnöke szerint ezek kigazdálkodása nem lehetetlen, de kemény pénzügyi fegyelmet követel a településektől

Januárban adatokat szolgáltatnak, és február végén meg is szabadulnak mintegy 420 milliárdos még meglévő adósságuktól a nagyobb települések. A nagyobb értékű ügyleteket az Államadósság Kezelő Központ vállalja át, míg a kisebbeket az állam a kincstáron keresztül közvetlenül előtörleszti a hitelezők számlájára kiutalt törlesztési célú támogatással. A szállítói tartozásokat nem konszolidálják - írja a 2013. november 29-i számában a Világgazdaság.


Az adósságátvállalás negyedik körében az ötezer fő feletti települések megmaradt (főként fejlesztési és működési hitelekből álló) adósságát az állam 2014. február 28-ig teljes egészében átvállalja. Az adósságátvállalás a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint kétféle módon valósul majd meg. A nagyobb értékű ügyleteket az Államadósság Kezelő Központ átvállalja az önkormányzatoktól, míg a kisebb összegű ügyleteket az állam a kincstáron keresztül közvetlenül előtörleszti a hitelezők számlájára kiutalt törlesztési célú támogatással.

A 2014. évi költségvetési törvénytervezet legutóbbi módosításával a települési önkormányzatok adósságkonszolidációjához kapcsolódó állami támogatások jogcímén az eredeti 4 milliárdos tervezetet 60 milliárd forinttal megemelték.

Mint a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke a Világgazdaságnak elmondta, a 60 milliárdos összegben olyan tételek lehetnek, amelyeket azonnal szeretnének kifizetni. Ilyenek lehetnek a lízingek vagy az olyan kisebb tételek, amelyek amúgy is lejárnának 2014-ben.

A mintegy 1100 milliárdos (korábban csaknem 700 milliárdot vállalt át az állam, jövőre 420 milliárdot) adósságkonszolidáció éves törlesztő- és kamatrészlete mintegy 100-110 milliárd lehet - emlékeztetett Schmidt Jenő.

A szállítói tartozásokat - ezek mértéke mintegy 8-10 milliárd lehet az önkormányzatoknál - nem konszolidálja az állam. A TÖOSZ elnöke szerint ezeket a tartozásokat a településeknek kell kigazdálkodniuk, ami nem lehetetlen feladat, de kemény pénzügyi fegyelmet követel.

Négymilliárd forint a jelenleg adósságrendezési eljárás alatt álló önkormányzatok adósságkonszolidációjának fedezetéül szolgál, erre az adósságrendezési eljárás lezárását követő 60 napon belül kerül sor. A TÖOSZ elnöke szerint mintegy tíz település - főként kisebb városok - ellen lehet ilyen eljárás.

Forrás: Világgazdaság - MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu