Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Hulladékhegyeket eredményezhet a rezsicsökkentés
Az önkormányzati szemétszállítóknak egyszerűen nincs tartalékuk a díjcsökkentés fedezésére

Hamarosan több száz településen állhat le a szemétszállítás a Fidesz erőszakos rezsicsökkentése miatt, ha a kormány nem segíti ki központi forrásokból az általa veszteségessé tett hulladékkezelő cégeket. A válságos helyzetbe sodort társaságok közpénzekből történő megmentése viszont azt jelentené, hogy a lakosság a saját adóforintjaiból finanszírozná magának a Fidesz ajándékának beállított a rezsicsökkentést - írja a Népszava.


Óriási károkat okoz az Orbán-kormány az önkormányzatoknak az általa kierőszakolt rezsicsökkentéssel. A közműszolgáltatók - köztük a hulladékkezelő cégek és a távhőtársaságok - jelentős hányada ugyanis zömében a polgármesteri hivatalok tulajdonában áll. Így az árkorlátozások miatt a társaságoknál keletkező tetemes nagyságú veszteségek is a helyhatóságoknál csapódnak le. Ennek két következménye lehet. Az egyik az, hogy az önkormányzatok a veszteséges működés miatt leállítják a szemétszállítási vagy a hőszolgáltatást, s akkor a települések belefulladnak a szemétbe, illetve hőenergia nélkül maradnak.

A másik forgatókönyv pedig az, hogy a helyhatóságok központi pénzügyi segítséget kapnak. Ez pedig azt jelenti, hogy a lakosság az általa befizetett adókból finanszírozza magának - vagy másnak - a Fidesz-kormány ajándékának beállított rezsicsökkentést - nyilatkozta a Népszavának Tukacs István. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának tagja szerint Gémesi Györgynek, Gödöllő polgármesterének a napokban a vidékfejlesztési tárcához intézett segélykérő levele csak a jéghegy csúcsa.

Gémesi György, aki egyben a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, s emellett egy 300 ezer embert ellátó, 107 településen szolgáltató hulladékgazdálkodási rendszer önkormányzati társulásának elnöke is, azért fordult a szakminisztériumhoz, mert súlyos problémák merültek fel az általa vezetett település térségében a szemétszállítás körül.

A polgármester a Népszavának elmondta: a Gödöllőt és környékét, vagyis Nógrád és Pest megye egy részét ellátó regionális hulladékgazdálkodási cég az év eddig eltelt részében hozzávetőleg 300-350 millió forint veszteséget halmozott fel, a társaság kiadási többlete pedig eléri az 50 millió forintot. A nonprofit társaságnak a költségei nőttek a hulladéklerakási díj, az e-útdíj, a felügyeleti díj bevezetése, illetve a növekvő adók és járulékok miatt. A tíz százalékos rezsicsökkentés hatása erre halmozódik, miközben januárban már csak 4,2 százalékkal emelhették a kiadásokat.

A településvezető megjegyezte, korábban a kormányzat azt ígérte, hogy az önkormányzati tulajdonú társulások kompenzációt kapnak, ez azonban a mai napig nem történt meg, a tartalékok pedig elfogytak.

Gémesi György közölte: a közszolgáltatást a jelenlegi körülmények között legfeljebb két-három hónapig képesek fenntartani, aztán csődbe mennek. Hozzátette: a probléma nem regionális, hanem országos méretű, így akár 6-7 millió ember is érinthet.

A polgármester hangsúlyozta: a hulladékkezelés számos településen az Európai Unió támogatásával valósult meg. Ez pedig azért fontos körülmény, mert a közösség a szennyező fizet elvet helyezi előtérbe. Ehhez az irányelvhez pedig nem illeszthető a hulladékkezelők árainak a korlátozása, majd azok utólagos kompenzálása.

A gödöllői polgármester Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez írott levelében kifejti: az általuk működtetett rendszer nonprofit keretek között, köztulajdonra alapulva működik 2010 óta, mára 230 munkahelyet teremtettek benne. Leszögezte azt is: támogatták a nagyobb önkormányzati és állami szerepvállalást, valamint azt, hogy a díjak ne tartalmazhassanak felosztható profitot. A valóság azonban kijózanítónak bizonyult. Manapság egyes hatóságok részéről elutasítást, szakmai alapokat nélkülöző hozzáállást tapasztaltak. A polgármester máig sem kapott válasz a minisztériumtól levelére.

Tukacs István megjegyezte: félő, hogy hamarosan az ország nagy részén olyan áldatlan állapotok alakulnak majd ki, mint a nyáron Martfűn, ahol a rezsicsökkentés következtében felmondta a szemétszállítási szerződését a szolgáltató, ezért napokon belül hegyekben állt a szemét a településen. Ott hetekbe tellett a gondok orvoslása. Ám akkor, ha ugyanez a probléma nagyobb léptékben jelenik meg, nem lesz ilyen egyszerű a megoldás megtalálása.

A szakpolitikus hozzátette: több fideszes önkormányzati vezető a napokban azért emelte fel a szavát, mert a helyi távhőtársaságok is a csőd szélére kerültek a rezsicsökkentés miatt. Így azok is központi segítségre szorulnak. Így abban az esetben, ha kormánypárt meghallja a kérésüket, akkor közpénzekből juttat majd nekik is pénzt az Orbán-kabinet.

Tukacs István úgy véli: a Fidesz célja az, hogy a jövő évi országgyűlési és önkormányzati választásokig valahogy elevickéljenek a rezsicsökkentés súlya alatt nyögő cégek. A gondok tényleges megoldását pedig a következő kormányra hárítja a Fidesz.

Forrás: Népszava

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu