Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Panzióvá alakítják a kópházai határátkelő épületét
A szálláshely előre láthatóan jövő januártól fogadhat vendégeket

Panzió lesz a Kópházai határátkelő Hét éve üresen álló épületéből - amelyet az önkormányzat a közelmúltban egy soproni kft-nek adott bérbe. Az épület külseje nem változik, a belső átalakítás viszont javában tart, s az elképzelések szerint a 2014 januárjában megnyithatja kapuit a szálláshely - írja a kisalföld.hu.


„A magyar oldalon álló létesítményből egy soproni kft. panziót és vendéglátóhelyet alakít ki - tájékoztatta a hírportált Grubits Ferenc, Kópháza polgármestere. „Az előírások szerint az épület külsejét nem lehet megváltoztatni. A belső átalakítás pedig már a javában tart. Az elképzelések szerint a nyitás jövő év januárjában lesz. A mostani forgalmi rend nem változik, a járművek továbbra is a már megszokott módon közlekedhetnek a határon"

A polgármester kitért arra is, hogy nem tettek le azon tervükről, amely szerint az államtól szeretnék megkapni az épület tulajdonjogát. Legelőször 2010-ben lett volna erre lehetőség, de eddig nem jártak sikerrel. Az a lehetőség viszont könnyebbséget jelentett, hogy az önkormányzatok a tovább-bérlésbe adhatják a bérleményeiket. Kópháza élt is ezzel.

A határátkelő helyzetével a kisalföld.hu többször is foglalkozott. Legutóbb idén februárban. Akkor Grubits Ferenc elmondta, meglátásuk szerint az épületek nem lassítják a forgalmat, így azok elbontása nem indokolt. A településen egy kamionos pihenő terve körvonalazódott akkoriban. Ehhez azonban még befektetőket kerestek. Úgy tűnik most megtalálták.

Mint emlékezetes, 2007. december 21-én hazánk is teljes jogú tagja lett a schengeni övezetnek, azaz a belső határokon szabad lett az átutazás, és megszűnt az ellenőrzés. Így a határátkelők épületei is elnéptelenednek. Nem volt már szükség az útlevelek ellenőrzésére, az elvámolni való termékek bejelentésére, és minden egyéb ügyintézésére sem.

Az létesítmények hasznosítására az évek során több terv is készült, ám ezek közül egyelőre kevés vált valóra. Kópházánál az osztrák oldalon, egy határon átnyúló golfpálya megépítésén gondolkodnak. A kiszolgáló helyiséget pedig a határátkelő épületében alakítanák ki.

Sopronnál, egyelőre megvannak az irodák, az osztrák részen Kelénpataknál (Klingenbach) egy részüket már elbontották. A magmaradóban pedig ifjúsági központot hoznának létre.

Az osztrák-magyar határon jelenleg 29 átlépési pont van. Győr-Moson-Sopron az osztrák határon Kópházánál, Sopronnál a 84-es főúton, Fertőrákosnál, Fertődnél, Hegyeshalomnál az 1-es főúton és az M1-es autópályán vannak még határőrbódék, ezeket 2020-ig elbontják.

Forrás: kisalföld.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu