Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nem várható jövőre sem béremelés a bölcsődékben
Az állami normatíva csak a felét fedezi a gyermek ellátásának

Béremelésre jövőre se számítsanak a szociális szféra dolgozói, ezt legfeljebb egy-egy fővárosi kerületi, vagy megyei jogú város önkormányzata engedheti meg magának - mondta Schmidt Jenő, Tab polgármestere, a TÖOSZ elnöke. Miközben a bölcsődei dolgozók is küzdenek a régóta esedékes béremelésért, az önkormányzatok is pluszforrásokat kérnek a bölcsődei ellátásra, amit aligha fizetésemelésre terveznek költeni - írja a Somogyi Hírlap.


„Sok éve befagyott a közalkalmazotti és köztisztviselői bértábla, most a pedagógusokat emelték ki e körből, de a bölcsődei dolgozók nem számítanak pedagógusnak; ahhoz, hogy emelkedjen a bértábla, feltehetően többlet adóbevételek kellenének - tette hozzá Schmidt Jenő. „Ezzel együtt számos önkormányzat nem, vagy nehezen tudja kigazdálkodni a bölcsődei ellátáshoz szükséges többlet pénzeket. Az állami normatíva éves szinten 490 ezer forint egy gyermek bölcsődei ellátása után. Eddig ez volt a maximum, a jövő évtől ezt mindenképpen igényelhetik az intézmények, ellenben ennek a duplája, nagyjából egymillió forint az egy gyermekre eső tényleges költség.

A különbözetet a helyhatóságok pótolják ki, csakhogy ahol kevés a helyi adóbevétel, ott ez igen nagy nehézséget okoz. Csoportonként ez négy-ötmillió forintos tétel. Amennyiben az állam kipótolná ezt a veszteséget, akkor az önkormányzatok más célra tudnák költeni a most erre fordított tételeket.

A bölcsődei ellátás éves szinten 12 milliárd forint az ország költségvetésében - számolt a TÖOSZ-elnök -, két-hárommilliárd forintra volna még szükség az emlegetett probléma rendezéséhez. Hiszen azokat az önkormányzatokat kellene támogatni elsősorban, ahol a kevés adóbevétel híján nehézséget okoz ide is pénzeket átcsoportosítani. Schmidt szerint így volna igazságos. Mindez persze szemernyit se könnyítene a dolgozók helyzetén, hiszen azt a tabi polgármester is elismerte, hogy az esetleges pluszpénzből béremelésre nem gondolhatnának, csupán a veszteségpótlásra.

Soltész Miklós szociális és családügyekért felelős államtitkár mondta a múlt héten, Tabon, ahol a szociális otthonban kápolnát avatott: elképzelhetetlen, hogy az ágazatban dolgozók hit nélkül nap, mint nap derűvel végezzék nehéz munkájukat. A hit mellé persze az anyagi megbecsülés sem ártana...

Forrás: Somogyi Hírlap - sonline.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu