Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Veszprémben üdvözlik a teljes adósságkonszolidációt
Veszprém, Zirc és Tapolca polgármestere örömmel fogadta Lázár János bejelentését

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár bejelentette, hogy a kormány mintegy 420 milliárd forint értékben vállalja át a települések hátramaradt adósságát. A kabinet azt várja el tőlük, hogy az átvállalt hitelekért cserébe szervezőként kapcsolódjanak be a helyi gazdaság élénkítésébe. Az önkormányzatoknak gazdaságfejlesztési és növekedési tervet kell készíteniük. A Veszprém megyei városok vezetői örömmel fogadták a hírt - írja a veol.hu.


„Örömmel fogadtuk a hírt, mondta Porga Gyula, Veszprém polgármestere. Hozzátette, az adósság 70 százalékát korábban átvállalta az állam, a fennmaradó 30 százalékot - kétmilliárd forint alatti összeg" - kell most átvállalni. Veszprém nem tartozott a nagyon eladósodott önkormányzatok közé, összesen hétmilliárd forint adóssága volt a városnak, ötmilliárd forintot a korábbi konszolidáció rendezett.

„Nem ismerjük részletesen a szabályokat, azt, hogy ez milyen hitelre vonatkozik. Az adósságátvállalás azt jelenti, hogy az éves költségvetés tőke-, illetve kamatterhe nem fogja terhelni a 2014-es költségvetést. A mozgástere lesz nagyobb az önkormányzatnak, a gondolkodási, döntési szabadságunkat növeli" - mondta Porga Gyula.

A hétezer lakosú Zirc adósságának körülbelül a felét vállalta át első körben az állam, a fennmaradó adósságterhük így is évi húszmilliós kiadást jelent - mondta el Ottó Péter polgármester. Hivatalos értesítést még nem kaptak. Ha ez a pénz náluk marad, erősíti a helyi gazdaságot - húzta alá a városvezető.

Balatonfűzfőnek, mint ötezer alatti lélekszámú településnek, már az első lépcsőben rendezték az adósságállományát, így a várost a mostani bejelentés nem érinti - tudta meg veol.hu Marton Béla polgármestertől. Megmaradt viszont az a 91 millió forint különbözetük, ami azért keletkezett, mert a Nemzetgazdasági Minisztériumtól először a 2012. december 12-én fennálló adósságuk elengedéséről kaptak értesítést, majd végül a 2013. április 25-én fennálló tartozásuk alapján konszolidálták a települést.

Tapolca esetében mintegy 540 millió forint elengedését jelenti a kormány minap bejelentett adósságátvállalása. Császár László polgármester kifejtette, a városnak 440 milliós a kötvényből származó adóssága, az egyéb hitelekből még 100 milliós nagyságrenddel lehet számolni.

„A feltételeket még nem tudjuk, pénteken lesz erről tájékoztató Veszprémben. Ha a maradék kötelezettséget átvállalja az állam, az itt maradó pénz gazdaságélénkítést jelentene Tapolca esetében is" - tette hozzá.

Forrás: Napló Online - veol.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu