Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Hitelprogram az Ormánság gazdasági fellendítéséért
Az Ős-Dráva Hitelprogramnak által a helyi gazdálkodók kedvező konstrukciójú hitelekhez juthatnak

Magyarország egyik legszegényebb térsége, a baranyai Ormánság gazdasági fellendítését segítő hitelprogram elindításáról állapodott meg a Baranya Megyei Önkormányzat és a Szentlőrinc-Ormánság Takarékszövetkezet 2013. november 26-án, Vajszlón. A megállapodást Tiffán Zsolt, az önkormányzat fideszes közgyűlési elnöke és Lukács Péter, a pénzintézet elnök-ügyvezetője írta alá.


A dokumentum szerint az Ős-Dráva Hitelprogramnak köszönhetően a helyi gazdálkodók kedvező konstrukciójú hitelekhez juthatnak vissza nem térítendő támogatások előfinanszírozásához, továbbá az Ormánság felzárkóztatását célzó Ős-Dráva projektbe illeszkedő mezőgazdasági, turisztikai, ipari beruházásokhoz.

Az Ős-Dráva program lényege a vizes élőhelyek revitalizálása vízkormányzási rendszer kialakításával, elősegítve a folyó mentén az ökoturizmus, a horgászat, a mezőgazdaság fellendülését.

A tervek szerint a folyóvíz egy részét szabályozottan, vízpótló árokhálózatokon keresztül tavakhoz, holtágakhoz, öntözendő területekhez juttatják, a természetes eredetű lefolyásból származó vizet visszatartják, tárolják, és ebből oldják meg az agrárterületek öntözését. Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy az ott élők munkát kapjanak, piacképes termékek előállításával jövedelemhez jussanak.

A programhoz kerékpárutak építése és templomrekonstrukció is kapcsolódik, a kormány pedig áprilisi, az ormánsági Kémesen tartott kihelyezett ülésén hozott határozata szerint támogatja a Dráván egy kompkikötő és egy új híd megépítését, valamint az M6-M60-as autópálya meghosszabbítását a horvát határig.

Az Ős-Dráva program kormánybiztosaként is dolgozó Tiffán Zsolt a november 26-i megállapodás szükségességét azzal indokolta, hogy bár a 25 milliárd forintos, 45 ezer hektárt érintő Ős-Dráva projekt a kormány kiemelt támogatását élvezi, csak akkor lehet sikeres, ha a résztvevő cégek, önkormányzatok képesek lesznek az európai uniós és hazai források mellé a beruházásokhoz szükséges saját tőke előteremtésére.

A politikus reményét fejezte ki, hogy a Magyarországon egyedülálló, egy adott térségre kidolgozott, egy területfejlesztési projekthez kapcsolódó hitelprogram ösztönző erővel hat a helyi gazdaság szereplőire, s ez munkahelyek létrehozásában is megmutatkozik majd.

Tiffán Zsolt rámutatott arra, hogy az Ős-Dráva több évnyi előkészület után az idén a látványosabb szakaszához ért. Példaként említette, hogy október végén megkezdődött az ökoturisztikai látogatóközpont építése Cún és Szaporca közelében, hamarosan hozzálátnak a Dráva ottani holtágának rehabilitációjához is, és a napokban megkötik a nyolc legveszélyeztetettebb ormánsági templom felújításáról szóló szerződést.

A kormánybiztos elmondta: a közmunka program keretében jelenleg 420-an dolgoznak az Ős-Dráva projekt fejlesztésre kijelölt területeinek előkészítésén, és bízik abban, hogy foglalkoztatottak közül később sokan a nyílt munkaerőpiacon is el tudnak helyezkedni.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu