Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A Jobbik számára fontos érték az önkormányzatiság
Az ellenzéki párt együttműködési megállapodást kötött az érpataki modell országos hálózatával

Az önkormányzatok hatékony működéséhez jó törvényi környezet, megfelelő anyagi forrás, valamint olyan irányító elvek kellenek, amelyek a helyhatóság vezetőinek nyújtanak útmutatást - jelentette ki Vona Gábor 2013. november 29-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatakon, ahol az ellenzéki párt együttműködési megállapodást írt alá a község által indított az úgynevezett érpataki modell országos hálózatával.


A Jobbik elnöke az eseményt megelőző sajtótájékoztatón elmondta, a kormány elvétette azt az arany középutat, amelyet az állami központosítás és az önkormányzatiság között meg kellett volna találnia. Értékelése szerint a helyhatóságok jó működtetéséhez az első két feltétel hiányzik, míg az önkormányzati vezetőket irányító elvekre jó példa lehet az érpataki modell.

Vona Gábor a megállapodás szimbolikus eseménynek nevezte, hozzátéve, hogy az együttműködés a Jobbik és a kezdeményezést elindító érpataki önkormányzat régóta zajlik. A Jobbik az önkormányzatokra vonatkozó programjának létrehozása során sokat merített az érpataki modellből, a cél a már meglévő együttműködés szentesítése - fogalmazott az ellenzéki párt vezetője.

A modell lényege, hogy a település vezetőinek és a közügyekkel kapcsolatban lévő hivatásos köztisztviselőknek először az adott település rendjének kialakítására, fenntartása és megszilárdítása a feladatuk, ezután kezdődhetnek el a különböző fejlesztések és a beruházások. A helyhatóság vezetőinek „élen járva" kell felvállalni a szükséges konfrontációkat a hatóságokkal, alkalmazni a meglévő jogszabályokat, és elsőnek mindig a legrenitensebb, legbomlasztóbb személyeket kell szembesíteni a törvényekkel jogkövetésre kényszerítve őket - olvasható az érpataki modell hivatalos honlapján.

Vona Gábor megjegyezte, a modell elsősorban önkormányzatiságról szól, de az ebből szerzett tapasztalatokat hasznosítani lehet a cigány-magyar együttélés „fontos és égető problémájának" megoldásában is. Érpatakon ezzel kapcsolatban rengeteg tapasztalat gyűlt össze és ezeket ez pedig a párt leendő polgármesterei számára a későbbiekben követendő példa lehet - tette hozzá.

Orosz Mihály Zoltán, Érpatak független polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, a modellt több településen alkalmazzák már, úgynevezett bázisokat alakítottak már ki többek közt Debrecenben, Konyáron, Miskolcon, Jászberényben, Hejőszalontán, Gyöngyösön és Cegléden is. A kezdeményezéshez helyi lakos, képviselő-testületi tag és települési polgármester egyaránt csatlakozhat, számukra az erkölcsi támogatás mellett gyakorlati segítséget is nyújtanak - közölte Orosz Mihály Zoltán.

A tájékoztatót követően a meghívott hálózati tagok egy stratégiaismertető rendezvényen vettek részt, ahol tapasztalatokat cseréltek és elemezték a működés során a hatóságokkal felmerült problémáikat.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu