Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Csanytelek önerőalap létrehozására tesz javaslatot
A csongrádi település polgármestere így segítené a jól gazdálkodó településeket

Ha már minden önkormányzati adósságot átvállal az állam, a jól gazdálkodó településeknek hozzon létre önerőalapot. Ebből a legszükségesebb fejlesztéseikhez kaphatnának segítséget - javasolja Csanytelek polgármestere. Ez jóval több, mint amire most számíthatnak az érintett városok, falvak - írja a Délmagyar.hu.


Épp egy éve nyilatkozott Tállai András államtitkár és Giró-Szász András kormányszóvivő arról, hogy az önkormányzatok adósságának konszolidálásával egy időben segíteni akarják a hitel nélkül gazdálkodó településeket is. Az érintettek közé tartozik Csanytelek, amelynek polgármestere, Forgó Henrik akkor többször megszólalt e témában. Később javaslatot dolgozott ki a jól gazdálkodók kompenzálására. Ebben emlékeztet, hogy Csongrád megyében a fölhalmozódott önkormányzati adósság fejenként leosztva 177 ezer forint volt a konszolidálás előtt.

Szerinte úgy lenne igazságos, ha a hitel nélkül gazdálkodó települések lakosságarányosan ugyanekkora önerőkerethez jutnának. Ebből akkor használnának föl, ha pályázatot nyernek valamilyen helyi beruházásra, amely az infrastruktúraellátottságot javítja vagy munkahelyeket teremt. A részletezett javaslatot Forgó elküldte több helyre, a Belügyminisztériumba is.

Vagy ennek hatására, vagy ettől függetlenül, de a BM idén nyár elején levelet írt az érintett településeknek, amelyben azt tudakolta, milyen fejlesztéseket tartanak szükségesnek a helyhatóságok. Aztán nyár végén megjelentek olyan pályázati kiírások, amelyeken előnyt élveznek az adósság nélkül működő önkormányzatok.

Csongrád megyében Csanytelek mellett Balástya, Csengele, Ferencszállás, Királyhegyes, Kiszombor, Kövegy, Nagyér, Nagylak, Nagymágocs, Óföldeák, Pusztaszer, Ruzsa és Üllés tartozik még ebbe a csoportba. Szeptemberben arról számoltunk be, hogy ezek közül több helyhatóság is beadta pályázatát az egyik, számukra elérhető ilyen kiírásra: térfigyelő kamera-rendszert telepítenek. Ez nem azt jelenti, hogy ott erre volt a legnagyobb szükség, csak azt, hogy a feltételek alapján csak erre tudtak jelentkezni.

Forgó Henrik felvetésére, amely ennél jóval nagyobb segítség lenne, a polgármester egy helyről kapott visszajelzést. Mint most elmondta, egyedül Tállai András válaszolt neki. Az államtitkár azt írta, „megértéssel olvasta" Forgó Henrik összefoglalóját, és tájékoztatta, hogy a működéssel kapcsolatos felvetések feldolgozása „az Önkormányzati Államtitkárságon folyamatban van".

Csanyteleken a helyi önkormányzat számításai szerint 2,5 milliárd az „infrastrukturális deficit", vagyis ekkora értékű fejlesztésre lenne szükség ahhoz, hogy a település úttal, csatornával, egyebekkel való ellátottsága elérje az átlagos szintet.

Forrás: Délvilág - Délmagyar.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu