Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Olcsóbb havibérletek, hajléktalanmentes közterületek
A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a rendeletet, amely meghatározza, hol lesz tilos az „életvitelszerű tartózkodás”

Számos, nagy horderejű kérdésről döntött 2013. november 14-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A városatyák határoztak a közösségi közlekedési bérletek árának 10 százalékos csökkentéséről, módosították a 2012-2014-es útfelújítási programot, s elfogadták azt a rendeletet is, amely bizonyos közterületeken megtiltja az életvitelszerű ott-tartózkodást.


Tarlós István és Németh Szilárd javaslatára egyhangúlag döntött arról a testület, hogy 2014. január 1-től 10 százalékkal csökkenhet a közösségi közlekedésben a bérletek ára. A főpolgármester a vitában hangsúlyozta: az intézkedés összesen mintegy 800 ezer embert érint, azaz „szinte minden budapesti családot". A havi bérlet 10 500 helyett 9500 forintba, az éves bérlet 114 600 helyett 103 000 forintba, a tanulóbérlet 3850 helyett 3450 forintba, a nyugdíjasbérlet 3700 helyett 3330 forintba fog kerülni jövőre. Németh Szilárd megjegyezte, hogy ez a fajta rezsicsökkenés komoly segítséget jelent a budapesti családoknak, egy kétgyermekes család évente 33 600 forintba takaríthat meg.


Tiltott közterületek

Elfogadta a közgyűlés 21 igen, 12 nem szavazattal azt a rendeletet, amely meghatározza, hogy egyes közterületeken - a 29 kiemelt fővárosi aluljáróban, a játszótereken, az oktatási és gyermekintézményeknél és a Népligetben - tilos az életvitelszerű ott-tartózkodás. A rendelet mellékletében szerepelnek azok a tiltott területek, amelyeket a kerületek javasoltak, ezeket ugyanis a törvény szerint a fővárosnak kötelező elfogadnia. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

„Sajnálom, hogy egyesek politikai hasznot akarnak kovácsolni ebből az ügyből. Megoldási javaslatot nem hallok azoktól, akiknek most a hordón a legnagyobb hangjuk van - fogalmazott a vitában a főpolgármester. Emlékeztetett rá, hogy a főváros folyamatosan javítja a hajléktalan-ellátás feltételeit. „Nem az a demokrácia, hogy hagyjuk ott szenvedni, meghalni az embereket, ahol épp vannak. Manipulatív aljasság, hogy üldözzük őket" - hangsúlyozta Tarlós István.


Módosított útfelújítási program

Módosította a Fővárosi Közgyűlés a 2012-2014-es útfelújítási programot, több szakasz felújítását későbbre tolták, és új utakat is felvettek a programba. A 20 igennel, 1 nem és 3 tartózkodás mellett elfogadott előterjesztés szerint 2015-re ütemezték át a Thököly út, a Kerepesi út, a Bocskai út és a Nagytarcsai út egy-egy szakaszának felújítását. Felvették a programba a III. kerületi Mátyás király út, a Hold utca, az Erzsébet királyné útja, a Flamingó utca és a Műegyetem rakpart bizonyos szakaszait és a Közraktár utcát.

Ezek mellett a 4-es metró beruházásához kapcsolódóan is több utat meg kell építeni a Keleti pályaudvarnál, valamint a XI. kerületi, őrmezői részen. Az előterjesztők a módosítást azzal indokolták, hogy közműfelújításhoz vagy egyéb projektekhez kell igazítani az útfelújítást, illetve meghaladta a forrásokat a felújítás költségigénye. Emellett a 4-es metró beruházása is indokolta újabb útszakaszok felvételét amellett, hogy a rendelkezésre álló 2015-ös források lekötéséhez újabb szakaszok előkészítését kell elindítani.


Új színigazgatói pályázatok

Új pályázatot ír ki a Fővárosi Közgyűlés a Budapesti Operettszínház igazgatói posztjára, erről 19 igen, 9 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett döntöttek. A korábbi - öt évre szóló - pályázatot szeptember 26-án zárt ülésén eredménytelennek nyilvánította a közgyűlés, ezért volt szükség új kiírásra. A dokumentum szerint a leendő igazgató megbízatása 17 hónapra, 2015. június végéig szól.

Új pályázatot ír ki a főváros a Vígszínház vezetői posztjára is, döntött 18 igen szavazattal, 9 nem és 1 tartózkodás mellett a közgyűlés. A színházat jelenleg vezető Eszenyi Enikő megbízatása 2014. január 31-én jár le. A vezetői posztra július végén írták ki az első pályázatot, amelyet szeptember végén eredménytelenné nyilvánított a Fővárosi Közgyűlés. Az ügyvezetői munkakört 2014. február 1-jétől 2015. június 30-ig töltheti be a nyertes.


Farbaky Péter a BTM új főigazgatója

Farbaky Pétert, a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) jelenlegi főigazgató-helyettesét választotta az intézmény új vezetőjének a közgyűlés. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes kinevezésre vonatkozó előterjesztését 28 igen szavazattal és 1 tartózkodással fogadták el. A közgyűlés korábban Bodó Sándor főigazgató nyugdíjba vonulása miatt döntött a vezetői pályázat kiírásáról.

Forrás: Budapest.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu