Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

800 milliárdra számítanak a megyei önkormányzatok
Az Orbán Viktor által falajánlott „uniós tized” elosztásakor a méret lesz a lényeg
Mintegy 600-800 milliárd forintra számítanak a megyei önkormányzatok az Unió keretéből - mondta el 2013. január 15-én az OrientPressnek Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke. A teljes összegről márciusban dönthet az EU, s ehhez kell igazítani a beruházások terveit is. A területfejlesztés az önkormányzatok hatásköre marad, ám úgy tudni, a megyei vezetők „kívánságlistával" fordultak Orbán Viktorhoz, amin a fejlesztéshez kapcsolódó más feladatkörök is szerepeltek.

Az említett százmilliárdok csak hozzávetőleges összeget jelentenek, hiszen az Unió február és március tájékán dönthet arról, hogy mekkora területfejlesztési forrást ítél meg az egyes tagállamoknak. Az Orbán Viktor által január 14-én felajánlott „uniós tized" elosztásakor a méret lesz a lényeg - vagyis megye nagysága és lakosainak száma - ám a megyei önkormányzatok sok esetben együttműködnek a keretek felhasználásakor, így a megyehatárokon átívelő közútfejlesztési vagy kötött pályás projektekben, hiszen „az utak össze kell érjenek"- ahogy Szűcs Lajos fogalmazott.

Ilyen közös terv lehet például Jász-Nagykun-Szolnok megyével az M4-es és az M8-as autópályák fejlesztése és kiépítése; Bács-Kiskunnal több gyorsvasúti vonal fejlesztésén osztozkodik Pest megye, de területrendezési programjukban javasolják a Duna-Tisza csatorna megépítését is, ami szerintük komoly előrelépést jelentene az Alföld vízgazdálkodása szempontjából.
 
Szűcs Lajos a gazdaság élénkítésében és a kkv-k támogatásában látja a következő évek fő feladatait - párhuzamba állítva a Pest megyei helyzetet az országossal. „Ipari parkokat létesítenénk, és munkahelyeket is szeretnénk teremteni az uniós forrásból, de oda kell figyelnünk, hogy a megyék között ne alakuljon ki egészségtelen verseny az esetleges befektetők, például az autóipari cégek iránt. Ne mindenki ugyanazt a három-négy nagyvállalatot próbálja magához csábítani" - emelte ki a közgyűlési elnök. 
 
Bár a megyei közgyűlés több száz oldalas fejlesztési koncepcióval készült a következő hét évre, és Szűcs Lajos szakmai fórumok során mérte fel a települések igényeit, minden az Unió döntésén múlhat - még az állami önerő megítélése is. Szűcs Lajos épp ezért nem tudott konkrétumot mondani arról, hogy mely projektekre és mekkora összeget szánnak a következő hónapokban. A testület korábban haladékot kapott, így április végén, már az EU határozatának ismeretében hozhat végleges döntéseket.
 
Az ugyanakkor biztosnak tűnik, hogy a terület- és vidékfejlesztés feladata a megyei önkormányzatoknál maradhat - és nem kizárt, hogy más, fejlesztéssel összefüggő feladatköröket is megkaphatnak majd, amiről a későbbi egyeztetéseken születik döntés.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu