Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az energiafűz erdőktől a homoktövis ültetvényekig
Közfoglalkoztatási körkép Jász-Nagykun-Szolnok megyében

A közfoglalkoztatás lehetőségét több településen is olyan feladatok megoldására használják fel a Jászságban, amelyek eredményeként a remények szerint pénzt spórolhatnak meg az önkormányzatok, máshol pedig plusz bevételt is hozhat a vállalkozás - írja 2013. január 8-i számában az Új Néplap.


Jánoshida

Jánoshidán az elmúlt évben már az első tapasztalatokat is megszerezhették egy úgynevezett energiaerdő telepítésében. Mint azt Eszes Béla polgármester elmondta, az elmúlt időszakban fontos tapasztalatokat gyűjthettek a közfoglalkoztatási programban. Jelesül az önkormányzat földjein, háromhektárnyi területen nyárfákat telepítettek. A cél, hogy a területnagyság ütemezett bővítésével - négy-öt év alatt - folyamatosan kitermelhető, az önkormányzati intézmények fűtését biztosító mennyiségben állítsák elő a tűzifát. 

- A településen már korábban átálltunk az úgynevezett faelgázosító kazánok használatára - mondta a polgármester. - Amivel például tavaly mintegy hat-hét millió forint költséget takarítottunk meg. Amennyiben az eltüzelt fát helyben állítjuk elő, még kevesebből kijönne a fűtésszámla.

Az elmúlt esztendő egyelőre nem sok sikert hozott, mert a fáknak mindössze tíz százaléka eredt meg. Úgy gondolták, hogy változtatnak a facsemeték nevelésének technikáján, illetve a közfoglalkoztatottak számára minden alkalommal ugyanazt a csemetesort fogják kijelölni, így ki-ki a sajátjaként gondozhat egy adott területet. Ez talán eredményesebb és felelősségteljesebb munkára ösztönzi az embereket.


Jászszentandrás

Jászszentandráson az önkormányzat saját erőből látott hozzá tavaly ősszel a homoktövis ültetvények kialakításához. Három hektáron ültettek cserjéket - tudtuk meg Banka Ferenc polgármestertől. Idén tavasszal és ősszel pedig újabb három-három hektárnyi növény nevelését kezdik. Idén már a startmunka program részeként foglalkoztatják a felvett embereket. A termésből - amit várhatóan először három év múlva takaríthatnak be - mintegy 45 millió forintos plusz bevétel is keletkezhet önkormányzat számára.

- Az önkormányzati feladatok változásával a település éves költségvetése úgy 90 millió forint körül lesz - jegyzi meg a szentandrási polgármester. - Amennyiben valóban sikerül a tervezett mértékű bevételt realizálnunk, éves költségvetésünk ötven százalékának megfelelő összeggel egészíthetjük ki forrásainkat. Ezt egyrészt az intézmények működtetésére, illetve a helyi fejlesztések finanszírozására fordíthatjuk.


Jászladány

Jászladányban a startmunka program keretében energiafűz telepítéséhez fognak a mezőgazdasági tevékenység keretében 2013-ban. Drávucz Katalin polgármestertől tudjuk, hogy közel öt hektáron kezdik meg az erdőtelepítést. A fakitermelést pedig akár már a rákövetkező évben elindíthatják.

- A közfoglalkoztatáson túl az erdőtelepítés hasznaként jelentkezhet, hogy amennyiben sikeresen áttérhetünk a vegyes tüzelésű kazánok alkalmazására, nagyságrendekkel tudjuk majd csökkenteni a fűtési számlát. Ráadásul egyfajta természetbeni segélyként tudunk majd tűzifát osztani a rászorulóknak.

Forrás: Új Néplap

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu