Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nincs általános rendszer a kutyachipek ellenőrzésére
Ha a mulasztás kiderül, 45 ezer forint is lehet a szabálysértési bírság

Egyelőre mindenütt másképp ellenőrzik a kutyachipeket az országban, a legtöbb önkormányzatnál még tervezik, hogyan kérhetik számon a kutyatulajdonosokat, máshol január elsejétől folyamatos a kontroll. A Hegyvidéken például kézi műszereikkel folyamatosan ellenőrzik a közterület-felügyelet munkatársai a kutyákat. Akárhogyan is van: ha a mulasztás kiderül, 45 ezer forint is lehet a szabálysértési bírság - írja a Népszava.


Tavaly december 31-én lejárt a türelmi idő, azóta folyamatosan ellenőrzik a négy hónapnál idősebb kutyákat, van-e bennük kutyachip, ám van, ahol csak az állatorvos, másutt viszont a helyi közterület-felügyelet emberei valóságos razziákat tartanak. A január elsejétől módosított kormányrendelet szerint minden eb nyakában mikrochip kell, hogy legyen, aminek az ellenőrzése a jegyző hatáskörébe tartozik.

A Népszava találomra felkeresett néhány jegyzői hivatalt az országban, hogyan zajlik náluk az ellenőrzés. A mikrochipről írt cikkek állandó szereplője volt az utóbbi hónapokban a Hegyvidéki Önkormányzat, amely nyugdíjas kedvezménye miatt került a figyelem középpontjába, tudniillik a kerületben élő idős emberek igazolványuk felmutatásával pusztán 500 forintért chipeltethették kedvencüket. 

Egy helyi Népszava-olvasó beszámolója szerint őt már állították meg „egyenruhás emberek", akik kontrolleszközükkel megvizsgálták kutyáját, és ezt az önkormányzat sem cáfolta; a Szabálysértési és Kereskedelmi Irodától a Népszava megtudta, hogy mind az állatorvosok, mind a közterület, de még a rendőrök is ellenőrzik és ellenőrizhetik a kutyákat.

Egy másik nevezetes kerület volt Újpest, ugyanis a IV. kerületben rászorultsági alapon 700 transzpondert ültettek be ingyen a kutyákba. A napilap megkereste hát az újpesti jegyzői titkárságot, hivatali szigor lett-e az ára a kedvezménynek, ám ott egyetlen ilyen intézkedésekről sem tudnak, és még csak most dolgozzák ki, hogyan fogják ellenőrizni a jövőben a kerületi ebeket.

A lap megkérdezte még a XIII. kerületi önkormányzatot is, és ők arról számoltak be, hogy abban az esetben, ha az állat a Szabálysértési Hatóság látókörébe kerül, azaz ha mondjuk megharapott valakit, az első, amit megnéznek, az a kutyachip. Ugyanakkor jelenleg náluk is csak tervezési fázisban van az ellenőrzés, ám a XIII. kerületi önkormányzat egy kampányon is gondolkodik, amelyben kötelezettségükre figyelmeztetnék a kutyatulajdonosokat. De becsöngetni nem fognak senkihez, csak az utcán ellenőriznek majd.

„Sem jogszabályi felhatalmazással, sem eszközzel nem rendelkezünk a chipek ellenőrzésére" - reagált a megkeresésre a Fővárosi Közterület-felügyelet, majd hozzátették: a chipek kontrollját csak befogott, megfigyelésre beszállított állatok esetében végzik az Állategészségügyi Szolgálatnál. Megjegyezték: az Állategészségügyi Szolgálat Telepére szilveszter óta közel száz befogott eb került, és ezek 25-30 százalékában volt chip, de mivel a tulajdonosok egyelőre hivatkozhatnak arra, hogy kutyájuk december 31-e, vagyis a türelmi idő lejárta előtt tűnt el, eddig még nem került sor feljelentésre. A szabálysértési bírság egyébként elérheti a 45 ezer forintot is. 

Az állatvédők szerint a transzponder áttörést jelenthet az állatvédelemben, ugyanis a chipek segítségével könnyen azonosíthatóvá válnak a kutyák, sőt mivel az esetleges betegségeiket is rögzítik az elektronikus rendszerben, ha elvesznek, előkerülésükkor azonnal megkaphatják a megfelelő orvosi ellátást.

Forrás: Népszava

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu