Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Magyar előterjesztéseket fogadtak el Brüsszelben
Gémesi György és Sértő-Radics István indítványa is támogatásra talált a Régiók Bizottsága plenáris ülésén

Két magyar polgármester, a néppártiak politikai csoportjához tartozó Gémesi György, valamint a liberális Sértő-Radics István előterjesztését is elfogadta 2013. január 31-én Brüsszelben a Régiók Bizottságának plenáris ülése. A gödöllői polgármester az uniós polgárság erősítéséről, az uniós polgárok választójogának támogatásáról dolgozott ki állásfoglalást, Uszka első embere pedig azt az uniós tervezetet véleményezte, amely az európai politikai pártok és alapítványok alapszabályáról és finanszírozásáról szól.


Gémesi György a Régiók Bizottsága brüsszeli plenáris ülésén

Gémesi György saját előterjesztésének ismertetésekor egyebek közt hangsúlyozta: a szubszidiaritás elvének tiszteletben tartása mellett megfogalmazódott az a javaslat, hogy az uniós tagállamok vizsgáljanak meg olyan intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik a helyi és regionális önkormányzati választások időpontjának összekapcsolását az európai parlamenti választásokkal.

A MÖSZ elnöke beszámolt arról, hogy Magyarországon már megkezdődtek az eszmecserék az európai parlamenti és a helyi önkormányzati választások összekapcsolásáról. Gémesi György szerint az uniós polgárok választójogának támogatása szempontjából - vagyis azt a célt szem előtt tartva, hogy minél többen éljenek választójogukkal - külön hangsúlyt kap az ifjúság, amelynek az uniós szakmai nyelvet „polgárközeli nyelvre" lefordítva kell elmagyarázni a különböző választások tétjét.

Sértő-Radics István azt az európai bizottsági tervezetet véleményezte a Régiók Bizottsága szemszögéből, amely az európai politikai pártok és európai politikai alapítványok uniós szintű szabályozását módosítaná. A véleményben helyet kapott: a Régiók Bizottsága szerint csak azokat az európai politikai pártokat kellene jogosultnak tekinteni uniós finanszírozásra, amelyeknek - amellett, hogy legalább egy taggal képviseltetik magukat az Európai Parlamentben - legalább egy tagjuk van a Régiók Bizottságában is. A tervezet szerint európai politikai párt jogállásra - és ebből fakadóan anyagi támogatásra - csak az a szerveződés pályázhatna, amely tiszteletben tartja az európai alapértékeket.

A Régiók Bizottsága az európai uniós helyi és regionális hatóságokat képviselő tanácsadó szerv. Az a feladata, hogy az uniós jogszabályokkal kapcsolatos helyi és regionális álláspontokat érvényesítse, az európai bizottsági javaslatok véleményezése révén. A Régiók Bizottságának jelenleg 344 tagja és ugyanennyi póttagja van, akik az EU 27 tagállamát képviselik. A tagokat és a póttagokat a tagállami kormányokat képviselő Tanács nevezi ki ötéves időtartamra olyan személyek köréből, akik saját régiójukon belül a helyi vagy a regionális hatóságok megválasztott tagjai vagy fontos szerepet betöltő tisztviselői. A Régiók Bizottsága évente öt plenáris ülést tart.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu