Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 







































eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Semmi értelme nem volt minden iskolát államosítani
Rósa Viktor úgy véli, a központosítással az a baj, hogy nem tesz különbséget az intézmények között

Azoktól az önkormányzatoktól, amelyek eddig fenn tudták tartani az iskoláikat, semmi értelme nem volt elvenni az intézményeket - mondta Rósa Viktor, a II. kerületi Klebersberg Kunó Általános Iskola és Gimnázium igazgatója a Hír24-nek adott interjúban. Rósa Viktor sajnálja, hogy az igazgatók véleményét senki sem kérte ki a közoktatás átalakítása előtt, hozzátette: az, ami „történik, nem válik a mi iskolánk, a mi gyerekeink, az itt dolgozó tanárok hasznára".


2013. január 1-jével az állami Klebersberg Intézményfenntartó Központ (KIK) átvette az iskolák fenntartását az önkormányzatoktól. A szakmai munkát és a pénzügyeket a megyei és járási tankerületeken keresztül irányítják. Szeptembertől felmenő rendszerben bevezetik az új kerettanterveket. A működtetés a települések nagy részében az önkormányzatoknál maradt.

Rósa Viktor szerint a központosítással az a baj, hogy nem veszi figyelembe a különbségeket: egy kistelepülési iskolának nem ugyanarra van szüksége, mint egy „fővárosi mamutintézménynek". Bármikor előfordulhat, hogy a fenntartó azt mondja: nincs több pénz, és akkor nem lesz lehetőség csoportbontásokra, kutatásokra, a nemzetközi projektek véghezvitelére, karbantartásra. Így nem lehet egy iskola jövőjét megtervezni - tette hozzá. Az iskolaigazgató szerint a központosítás miatt a jó iskolák színvonala csökken, a többié pedig nem javul.

Bár a legtöbb önkormányzat a működtetői feladatokat megtarthatta, az igazgató szerint az „anyagi lehetőségeik jórészét elvették", és a mindennapokban sem világos, ki, mit és hogyan csinálhat. Elmondta: nem tudja, kivel kell engedélyeztetni a filctoll vásárlását, hogyan utasíthat egy tanítót vagy konyhai dolgozót, amikor egyiknek sem a főnöke.

Rósa Viktor a kerettantervekről elmondta: ők például gyógypedagógust is alkalmaznak, mivel az alapító okirat alapján értelmi sérült és mozgássérült gyerekeket is felvesznek. Nem tudja, jövőre ez hogyan fog változni, a tankerületi igazgatót és munkatársait pedig már három napja nem éri el egy gyerek-elhelyezési kérdésben. Jószándékúak, de nagyon elfoglaltak, legutóbb éjfélkor kaptam tőlük e-mailt. Ők is szoronganak az állandó „nem tudom" válasz miatt - tette hozzá.

Az igazgató szerint képtelenség összeállítani azoknak a tanároknak az órarendjét, akiknek több iskolában kell majd tanítaniuk, hogy meglegyen a kötelező óraszámuk. „Nálunk 33 osztály van, enélkül sem lesz egyszerű megszervezni az órarendet, többek között a mindennapos testnevelés és a hit- és erkölcstanórák miatt" - mondta.

Forrás: Hír24 - Eduline

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:



KIEMELT HÍREINK



Archívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 



Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu