Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A rendelők többségét nem adják az önkormányzatok
Gémesi György úgy látja, anyagi okok miatt sok település lemond a szakintézményről

Három hetük van az önkormányzatoknak, hogy eldöntsék: megtartják-e szakrendelőjüket. A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség elmérése szerint a többség nemet mond az államosításra, Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége(MÖSZ) elnöke viszont úgy látja, anyagi okok miatt sokan szabadulnak a rendelőktől.


Állami tulajdonba kerülnek 2013. május 1-jétől az önkormányzati tulajdonú szakrendelők, ha a helyhatóság úgy nem dönt, hogy továbbra is gondoskodik a járóbeteg-ellátásról. A feladattal - miként a kórházaknál - a vagyon is az államhoz kerül.

Az önkormányzatoknak február 15-ig kell nyilatkozniuk szándékukról, a kormány honlapján január 24-én jelent meg az Egészségügyi Államtitkárság ezzel kapcsolatos eljárásrendje. Ebben felhívják a figyelmet arra, hogy amelyik szakrendelőről nem születik képviselőtestületi döntés, azt automatikusan átveszi az állam.

Szócska Miklós államtitkár megerősítette azt is, hogy május 1-jéig elidegenítési moratórium áll fenn az önkormányzati tulajdonban lévő rendelőintézeti ingatlanokra, vagyontárgyakra. Sőt, a gazdasági társasági formában működő rendelőknél a törzs-, illetve az alaptőke nem csökkenthető, a működési forma nem változtatható meg.

Az országban jelenleg 270, nem állami tulajdonú szakrendelő működik. Ebből 123-at az önkormányzat, 40-et az önkormányzat által létrehozott gazdasági társaság, míg 100-at magáncég működtet.

A májusi államosítás csak a 123, önkormányzat fenntartású szakrendelőre vonatkozik. Hogy ezek tulajdonosai közül eddig mennyien jelezték szándékukat, nem sikerült megtudnunk a tárcától. A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség ugyanakkor felmérést végzett. A 60 érintett rendelő közül a 23 nagyobb igazgatója válaszolt, közlésük alapján a rendelők 90 százalékát szinte biztosan megtartják az önkormányzatok, olyan jelzés viszont egyetlen helyről sem érkezett, hogy biztosan átadnák - közölte Pásztélyi Zsolt elnök.

A főváros XIII. kerületének képviselő-testülete már határozott, és május 1. után is vállalja a járóbeteg-szakellátással kapcsolatos feladatokat. Gödöllőn szinte biztosan az átadás mellett döntenek, és Gémesi György polgármester, egyben a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke úgy látja, más testületek is hasonlóan gondolkodhatnak.

A városvezető lapunknak azzal érvelt, hogy miközben a helyi szakrendelőhöz legalább egy tucat település lakosai tartoznak, a fenntartási, felújítási költségekhez soha más érintett helyhatóság sem járult hozzá. Az idén radikálisan megkurtított bevételekből a város egyszerűen nem képes finanszírozni a szakrendelőt.

Gémesi György szerint ezzel nem éri őket presztízsveszteség, míg Pásztélyi Zsolt úgy vélte, a rendelőjüket megtartó önkormányzatok ezt, valamint azt is szem előtt tartják, hogy a kórházakhoz csatolandó rendelők sokkal kevésbé fogják tudni kiszolgálni a helyi igényeket.

A településeknél borítékolt a hiány

A központi költségvetésből biztosított források a települések nagy részében a legszigorúbb gazdálkodás mellett sem fedezik a kötelező feladatok ellátásának költségeit. A helyhatóságok nem tudják költségvetésüket a törvényben előírtaknak megfelelően, hiány nélkül tervezni, forrás hiányában számos, eddig nyújtott önkormányzati szolgáltatás ellehetetlenül.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége ezért február 13-án Gödöllőn konferenciát szervez, ahol Pintér Sándor belügyminisztertől és Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől szeretnének választ kapni arra, hogyan lássák el így a feladataikat.

Forrás: VilággazdaságHírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu