Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Idéntől megváltoztak a hulladék elleni harc feltételei
Hamarosan kiderül, mennyire válik be a gyakorlatban a most életbe lépett hulladékgazdálkodási törvény – Csongrád megyei körkép

Csak néhány napja kapták kézhez az új hulladékgazdálkodási törvény végrehajtási rendeleteit a szemétszállítással foglalkozó megyei cégek. A jobbára önkormányzati vállalkozások az idén mindössze 4,2 százalékos áremelést hajthatnak végre, kiadásaik azonban ennél jóval nagyobb mértékben nőhetnek - írja a Délmagyarország.


Január elsejétől hatályos az új hulladékgazdálkodási törvény: az önkormányzatoktól állami kézbe került a díjmegállapítás lehetősége, 4,2 százalékban határozták meg a 2013-as díjemelés plafonját. A törvény értelmében lopásnak minősül a lomtalanításkor kitett holmi elhordása, valamint a szelektív hulladékgyűjtő edények, zsákok kifosztása. További újdonság, hogy az állam megadóztatja a szemétszállító vállalatokat, 2014-től korlátozza azok tulajdonosi körét.

A szemétdíjfizetés kötelező, ráadásul az új jogszabály lehetővé teszi, hogy a tartozást az adóhivatal behajtsa. Minden településen kötelező a szelektív hulladékgyűjtés.
„A törvény korszakalkotó, hiszen a hulladékgazdálkodás területén érvényes EU-s elvárások és irányelvek most először érvényesülnek hazánkban" - kommentálta a hulladéktörvényt a kormany.hu-nak Illés Zoltán. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint a törvény legfőbb jelentősége, hogy kimondja: mindent el kell követni, hogy a lehető legkevesebb szemét keletkezzen, illetve a lehető legkevesebb hulladék kerüljön a lerakóra.

Míg hazánkban mindössze 4-5 százalékos, addig az unióban 40-60 százalékos a szelektíven begyűjtött hulladékok aránya. Az alacsony arányú szelektív gyűjtésért pedig kötelezettségszegési eljárás is indulhat Magyarország ellen.

 „A szelektív gyűjtés természetesen pénzbe kerül, több forrást igényel, mint a vegyesen gyűjtött hulladék begyűjtése - vagyis az egyik oldalon nőni fog a „szemetes" cégek költsége - , a másik oldalon viszont nő a bevételük, hiszen az újrahasznosítható hulladékok értékesítése során bevételhez juthatnak" - nyilatkozta korábban Illés Zoltán. Adóval „ösztönzi" a cégeket a kormány a minél kevesebb hulladék lerakására: a szemétdombra került anyagok tonnájáért 3000 forintot kell fizetniük a vállalkozásoknak. Számításaink szerint a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek ez évente 200 millió forintos kiadást jelent, amit nem háríthatnak tovább. 

- Jelenleg vizsgáljuk a törvény hatásait, az általunk kért 10 százalékos díjemeléssel szemben várhatóan csak 4,2 százalékos drágulással kalkulálhatunk - reagált a törvényre Makrai László. a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Kiemelte: Szeged üzemelteti az ország egyik legkorszerűbb és legnagyobb, uniós támogatással épült hulladéktechnológiáját, amelynek üzemeltetési költségei évről évre nőnek. „Az EU-s követelmények Szegeden teljesülnek, de fenntartásuk nem olcsó. Erős fejlődés szükséges viszont a lakossági szelektív hulladékgyűjtési hajlandóságban. Mert, bár a szegediek kiemelkedő országos pozícióban vannak, a hajlandóság még mindig csak 10 százalék körüli" - tette hozzá az igazgató.

Makón eddig az A.S.A Köztisztasági Kft. végezte a lakossági hulladék elszállítását; akkori ügyvezető igazgatója, Reith Imre az év utolsó testületi ülésén, december végén jelentette be, hogy szerződést bontanak a várossal. Az ok: a cég az új törvény miatt tonnánként 3000 forintos lerakási illetéket tartozik fizetni az államnak, amivel makói tevékenységére éves szinten 20 millió forintos pluszköltség rakódik. Ez veszteségessé tenné a munkát. A többletet Makó ha akarta volna, sem vállalhatta volna át, a törvény ezt nem engedi meg. Jelenleg - a felmondási idő lejártáig, azaz június 30-áig - még az A.S.A kukáskocsijai hordják a szemetet a régi díjért. Az önkormányzat hamarosan közbeszerzési pályázatot ír ki a feladat további ellátására.

Még októberben döntött úgy Szentes képviselő-testülete, hogy nem tudja magára vállalni a lerakási díj drasztikus emelkedését, ezért decemberi hatállyal, 22 százalékkal emelte a szemétszállítás díját. A Városellátó ennek következtében például a „kiskukát" idén 8800 helyett közel 11 ezerért, a 110 litereset 12 ezer helyett közel 15 ezer forintért üríti évente, az egy köbméteres konténert pedig alkalmanként 2800 forintért viszik el. A Csongrádi Víz- és Kommunális Kft. január 1-jétől mindössze a törvény által megengedett 4,2 százalékkal emelte a díjat. A Tisza-parti városban a 110 literes edény alkalmankénti ürítése így 327 forintról minimális mértékben drágult.

Tavaly december végéig emelhette volna a vásárhelyi közgyűlés a szemétszállítás díját, de a képviselők úgy döntöttek, maradjon a régi tarifa. A törvény szerint azonban a szolgáltatónak, az A.S.A Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft.-nek lehetősége van január elsejétől 4,2 százalékkal emelni a díjat, ezt viszont a közgyűlés nem támogatja, de nincs is rá hatása, hogy ne történjék meg - magyarázta Kovács Pál, az önkormányzat szakmai tanácsadója.

Az új jogszabály szerint nonprofit cégek, az önkormányzatok többségi tulajdonával végezhetik majd 2013 második félévétől a szemétszállítást, a jelenlegi szolgáltató nem ilyen, ezért komoly tárgyalásokat folytat majd a város a kft.-vel, hogy megfeleljenek az új hulladékgazdálkodási törvény előírásainak - tette hozzá. A Délmagyarország szerette volna megtudni, hogy a szolgáltató emelte-e a díjat, de elektronikus levelünkre lapzártáig nem kaptunk választ. Februárban a számlán viszont kiderül.

Forrás: Délmagyarország

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu