Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Együttműködik Budapest, Pozsony, Prága és Varsó
A V-4-ek fővárosainak legfontosabb célja, hogy nagyvárosok is részesülhessenek az uniós fejlesztési forrásokból

A Visegrádi Négyek országainak fővárosai szorosan együttműködnek, hogy a 2014 és 2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban a nagyvárosok és a fővárosok is részesülhessenek uniós fejlesztési forrásokból - ezt célozza az a szándéknyilatkozat, amelyet 2013. január 10-én, a budapesti Városházán fogadott el Hanna Gronkiewicz-Waltz varsói, Milan Ftáčnik pozsonyi és Tarlós István budapesti főpolgármester.


A felek abban is megállapodtak, hogy az együttműködést kiterjesztik szakértői szintre is. A szakértői egyeztetéseket érintően külön kiemelik a közösségi közlekedés, az energiafelhasználás - főként a széndioxid-kibocsátás csökkentése - területének fontosságát - tette hozzá Tarlós István. A fővárosok megállapodtak abban is, hogy együttműködnek a közép-európai törekvések EU-ban történő megjelenítésében, valamint az Európán kívüli városokkal való közép-európai partnerségek ösztönzésében.

Az államközi kapcsolatoktól függetlenül szükséges a V4-ek fővárosainak együttműködése - hangoztatta Hanna Gronkiewicz-Waltz, Varsó főpolgármestere. Hangsúlyozta, Lengyelország számára fontos a keleti partnerség: azokkal az EU-n kívüli városokkal is, amelyek stratégiailag fontosak. Emlékezetett rá, hogy a kelet-közép-európai fővárosok a viszonylag magas GDP-termelési arányuk miatt elesnek egyes fejlesztési forrásoktól. Hanna Gronkiewicz-Waltz szorgalmazta, hogy 2014 után az úgynevezett integrált területi kezdeményezés keretében a források 5 százalékát a nagyvárosok, fővárosok használhassák fel.

A V4-ek fővárosainak sok közös problémája van. Az ügyben is tapasztalatot cseréltünk, hogy miként lehet sikeresen felkészülni 2014 után a remélt fejlesztési források felhasználására - mondta Milan Ftáčnik, Pozsony főpolgármestere. Hozzátette: a Visegrádi Négyek együttműködését arra is fel fogják használni, hogy szakértői szinten is egyeztessenek a közösségi közlekedés és az energiafelhasználás kérdésében, ezek ugyanis nagyberuházásokat igényelnek, amelyek megvalósításához az európai pénzügyi alapokra is szükség lesz.

Prága polgármestere, Bohuslav Svoboda belpolitikai események miatt az utolsó pillanatban lemondani kényszerült részvételét a budapesti találkozón, de levélben jelezte, a cseh főváros is elkötelezett a szorosabb együttműködés mellett.

Forrás: Budapest.hu

 
Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu