Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Megváltozik a köztisztviselők munkájának értékelése
Júliustól elsősorban a munkaköri leírásban foglaltak teljesítését és a munkához való hozzáállást vizsgálják majd

Megváltozik 2013. július 1-jétől a közszolgálati tisztviselők teljesítményének értékelése, gyakrabban és más szempontok alapján mérik majd a munkájukat. Hasonló értékelést vezetnek be a rendvédelmi dolgozók körében is. Az új rendszerben - amely 2014-től a katonákra is érvényes lesz - elsősorban a munkaköri leírásban foglaltak teljesítését és a munkához való hozzáállást vizsgálják majd a szervezeti vezetők - mondta a KIM közigazgatási államtitkára az MTI-nek.


Biró Marcell azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a Magyar Közlönyben január 21-én megjelent az új teljesítményértékelési rendszerről szóló kormányrendelet. Az államtitkár szerint a korábban alkalmazott szisztéma - amelyet a Gyurcsány-kabinet idején Szetey Gábor dolgozott ki államtitkárként - teljes kudarcot vallott, mert túlbürokratizálták, „nyűg volt munkavállalónak és munkaadónak egyaránt", végül „a szervezetrendszer belső ellenállásán elbukott".

Az újfajta - a főosztályvezetőkig bezárólag minden tisztviselőre kiterjedő - teljesítményértékeléssel arra keresnek választ, hogy a dolgozó ellátta-e a munkaköri leírásában foglaltakat, továbbá nézik a munkamagatartását, a munkához való hozzáállását, így például azt is, hogy időben jár-e dogozni, kitölti-e és mennyire hasznosan a munkaidejét, mert „elszámoltathatóvá kell tenni a tisztviselőket ilyen alapvető kötelezettségei tekintetében is" - mondta.

Szavai szerint nem elsődlegesen a jutalmazás mértékét szeretnék meghatározni az értékeléssel - noha „lehet értelme differenciált, teljesítményalapú bérezést kialakítani a közigazgatásban" -, az ugyanis egyfajta eligazítással is szolgál a munkavállalónak, vagyis „önmagában is megáll", hiszen az a kormánytisztviselő szakmai fejlődésének, továbbképzésének alapját jelenti.

Ha a szervezeti vezetők által végzett teljesítményértékelés során az derül ki - folytatta Biró Marcell -, hogy a tisztviselő nem hatékonyan látja el munkáját, akkor más feladatot kaphat, ha viszont valaki „önhibájából, rendre nem tudja ellátni feladatát", akkor annak súlyosabb következménye is lehet.

Az alapvető cél azonban nem a szankcionálás, hanem az, hogy mindenki ott és olyan munkakörben dolgozzon, ahol szükség van rá - hangsúlyozta. A közigazgatási államtitkár az új, a korábbinál szerinte jóval egyszerűbb rendszer alapelvei között említette a „pénzért értéket" elvét - vagyis hogy az állampolgárok adóforintjaikért értékes szolgáltatást kapjanak -, az átláthatóságot, az elszámoltathatóságot és a minőségi közigazgatást. 

Hozzátette, hogy a közvetlen felettesek egy meghatározott szempontrendszer alapján végzik el az értékelést, amelyet egy informatikai felületen tehetnek majd meg. Megjegyezte, arra is lesz lehetőség, hogy a beosztottak önmagukat is értékeljék. Biró Marcell elmondta, az új teljesítményértékelési rendszer a közigazgatási szervezetrendszer átalakításának sorába illeszkedik. 

Az eddigi átszervezésekről szólva felidézte a minisztériumok számának és a központi hivatalok, országos hatáskörű szervek létszámának megfelezését, továbbá a megyei kormányhivatalok és a járási hivatalok létrejöttét, valamint azt is, hogy eddig mintegy 450 fiatal vett részt a közigazgatási ösztöndíjprogramban.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu