Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Új zsinagóga alapkövét rakták le vasárnap Csepelen
Legutóbb 80 éve épült Budapesten temploma a zsidó közösségnek

Új zsinagóga épül Csepelen - Budapesten erre 80 éve nem volt példa. Az alapkövet 2013. január 27-én tették le a kijelölt területen, amelyet Csepel önkormányzata ingyen adott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének. A költségek nagy részét például magánszemélyi hagyatékból, a hitközség anyagi támogatásából és gyűjtésből finanszírozzák. A tervek szerint legkésőbb jövő ősszel adják át az új csepeli zsinagógát.


A Dohány utcai zsinagóga a zsidó közösség egyik legjelentősebb temploma a fővárosban. A hozzá tartozó Hősök temploma volt az utolsó zsinagóga, amelyet az elmúlt 80 évben építettek a fővárosban: azt 1931-ben hozták létre. Ezért örül most mindenki a dél-pesti közösségben is, hogy végre Csepelen is lesz zsinagóga. A kerület önkormányzata ingyen adta a telket a Mazsihisznek. Az alapkőletétel előtt a polgármester csepeli zsidó honfitársaihoz szólt.

„Kerületünk valamennyi polgára nevében, mint Csepel polgármestere, fejet hajtok az áldozatok előtt, és bocsánatot kérek önöktől az önök, és családtagjaik ellen a múltban elkövetett bűnökért" - mondta Németh Szilárd, Csepel fideszes polgármestere.

A Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti körzetében élő, csaknem 120 tagú közösség most Pesterzsébeten tartja szombati, és ünnepi istentiszteleteit, de ezután másképp lesz, és várhatóan mások is csatlakoznak majd hozzájuk.

Ráadásul eddig a dél-pesti körzet környékéről - így Dunaharasztiból, Csepelről, és Soroksárról -, de még a főváros belső kerületeiből is oda mentek a hívek. Ezután nekik sem kell olyan sokat utazniuk.

Az ünnepélyes alapkő-letétellel egy időben tucatnyi tüntető jelent meg az utca túloldalán. Ők magyar-, és Árpádsávos zászlókat lengettek, és egyszer zsidókat gyalázó bekiabálást is lehetett hallani felőlük. A tiltakozókat később elvezették a rendőrök.

Forrás: atv.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu