Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Konszolidációs megállapodásra vár 14 kistelepülés
Miért magas az egy főre jutó adósság Bükkszéken és Poroszlón?

Országszerte tizennégy, Hevesben pedig két olyan ötezernél kevesebb lakosú település vár adósságrendezési megállapodásra, ahol korábban jelentős munkahelyteremtő beruházást hajtottak végre - tájékoztatták az érintett Bükkszék és Poroszló vezetői 2013. január 31-én az MTI-t. A belügyi tárca arra hivatkozik, hogy túl magas az egy főre jutó adósságuk, ezért nincs egyezség.


Miközben az ötezer lakosúnál kisebb települések teljes tartozásállományát átvállalta a kormány - mondta egybehangzóan a két független polgármester - az ő falujukat „azért bünteti az állam", mert korábban mertek vállalkozni, és jelentős turisztikai, illetve munkahelyteremtő beruházásokat hajtottak végre. A belügyi tárca arra hivatkozik, hogy túl magas az egy főre jutó adósságuk, ezért nincs egyezség - fűzték hozzá.

Bornemissza János, Poroszló polgármestere felidézte, hogy tavaly adták át 2,2 milliárd forintos beruházással létrehozott, a Tisza-tó és a Tisza-völgye élővilágát bemutató ökocentrumot. Európa egyik legnagyobb édesvízi akváriuma azóta is látogatók tömegeit vonzza - mondta. A szükséges önerőre ezért a háromezer lakosú község 300 millió forint hitel vett fel. Éppen ezt kifogásolja a tárca, amely vizsgálni akarja, hogy felelősséggel vették-e fel a kölcsönt - tette hozzá.

Bornemissza János szerint ez az intézkedés igazságtalan, sok település ugyanis néhány nappal az adósságátvállalás bejelentése előtt vett fel hitelt, de azokban az esetekben nem volt akadálya a megegyezésnek. Úgy érzi, most „orrba verik, mert dolgozott", vagyis baj, hogy értékteremtő beruházást finanszírozott a település.

Zagyva Ferencné, a 720 lakosú Bükkszék polgármestere szintén furcsának tartja az eljárást. A falu 1,4 milliárd forintért újította fel és bővítette a világhírű Salvus vízzel működő gyógy- és élményfürdőt. A fejlesztéshez 750 millió forint hitelt vettek fel.

A polgármester azt mondta, furcsának tartja, hogy nincs akadálya a konszolidációnak azoknál a községeknél, amelyek új főtérre, szökőkútra, vagyis igazi fejlesztést nem jelentő beruházásokra költöttek hitelből, náluk viszont igen. Miközben a halmozottan hátrányos kistérségükben gyakorlatilag a rendszerváltás óta nem hoztak létre új munkahelyet, a gyógyfürdőben ötvenen jutnak megélhetéshez - említette meg Zagyva Ferencné.

A Belügyminisztérium sajtófőosztálya az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy tizennégy olyan, ötezer lakosúnál kisebb település van, amelynek csökkentett mértékben rendezik az adósságát június 28-áig. Ezek Alsómocsolád, Harkány, Szabadkígyós, Füzér, Aba, Fertőd, Bükkszék, Poroszló, Besenyszög, Cserkeszőlő, Nagykörű, Újszilvás, Balatonfűzfő és Tótszerdahely. Ezeken a településeken az egy főre jutó adósságállomány kiugróan magas (meghaladja a 200 ezer forintot), és olyan beruházásokra vállaltak kötelezettséget, amelyek eredményekeként jövedelemtermelő, illetve nem a kötelező önkormányzati feladatok ellátását szolgáló létesítmények épültek.

Az érintett tizennégy települést a Belügyminisztérium értesítette a kormányzati döntésről. A konszolidáció mértékének meghatározásáról, az átvállalás pontos idejéről és módjáról a későbbiekben tájékoztatják az önkormányzatokat - közölte a tárca.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu