Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Hogy érinti a rezsicsökkentés az önkormányzatokat?
Gémesi György szerint inkább szociális támogatásokon keresztül kellene segíteni a rászorulókat
A rezsiköltségek csökkentése a távhőszolgáltatás esetében negatívan érinti az önkormányzatokat. A Rádió Orient műsorában Gémesi György polgármester a kötelező díjcsökkentés helyett a rászorulók szociális ellátórendszeren keresztüli támogatását javallta. Az új hulladéktörvényt Gyenes Szilárd, a Zöld Híd Régió Kft. ügyvezetője értékelte, céljai tekintetében pozitívnak ítélve azt, ám a finanszírozás bizonytalanságára és díjemelés veszélyére is felhívta a figyelmet. 


A rezsicsökkentés kockázatai

A kormányzat bejelentette a rezsiköltségek csökkentését: a havi villany- és gázszámla 10 százalékkal csökken. A Rádió Orient műsorában Gémesi György Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke elmondta: az engedmény nem érinti az önkormányzatokat, mivel az általuk működtetett intézményekre nem vonatkozik a díjcsökkentés.

A lépés ezzel szemben hatással lesz az önkormányzatok által működtetett távhőszolgáltatások ellátásra - az energiahivatal ugyanis szabályozza, mennyi díjat szedhetnek az önkormányzati cégek. Gödöllő polgármestere kiemelte, a rezsicsökkentés azoknak is jár, akik nem szorulnak rá. „Amennyiben a város nem tud csökkenteni az alapdíjból, máshonnan kell átcsoportosítani a működéshez szükséges összeget. Ez településen belüli ellentéthez vezet, hiszen tulajdonosként kötelező biztosítani a távfűtési vállalat működését, azonban ezzel az állampolgároktól kell pénzt elvonni" - emelte ki az első problémát a MÖSZ elnöke.

A távfűtés esetében az állam a költségek 50 százalékát biztosítja, a fennmaradó részt az önkormányzat állja. Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége elmondta, Gödöllő jelenleg 30 millió forintos mínuszban van. „Vitában állunk az energiahivatallal, mivel a szervezet nem ismeri el a távhő előállítással kapcsolatos költségeket. Emellett a kötelező rezsicsökkentés a jól beállított szociális támogatási rendszert is megbolygatja. Bízunk abban, hogy a lépéssel kisebbek lesznek a szociális terhek, így kevesebb támogatást kell kifizetni" - hangsúlyozta. 

Gémesi György mindemellett a „fogyasztó fizet" elv sérülését emelte ki. A rezsicsökkentést az állam, illetve az önkormányzat fizeti. „Az önkormányzatok vékony terepen mozogtak a távfűtés kapcsán, igyekeztek a költségeket korrekt formában megosztani a fogyasztók között. Ez a rendszer jól működött, nem volt szerencsés belenyúlni. A szociális támogatáson keresztül kellene segíteni a rászorulókat" - tette hozzá. Gödöllő polgármestere a kérdés rendezése érdekében konzultációt kezdeményez, bízik az energiahivatallal való megegyezésben. Amennyiben ez nem sikerül, további lépések megtételére is kész. 


Az új hulladéktörvény veszélyei

A rezsiköltségek csökkentésével párhuzamosan megújult a hulladékgazdálkodási törvény. Az új jogszabály sok esetben hátrányosan érinti a 100 százalékosan önkormányzati társulásos tulajdonban működő vállalatokat. A Zöld Híd Régió Kft. 2010-ben alakult, jelenleg Észak-kelet Pest és Nógrád megye regionális hulladékkezelését működteti. A komplex szolgáltató 300 ezer ember hulladékát kezeli. Gyenes Szilárd, a vállalat ügyvezető igazgatója céljai tekintetében pozitívnak értékelte az új törvényt. „Helyes irány, hogy minél több hulladékot szeretnénk eltéríteni a hulladéklerakástól" - hangsúlyozta. 

Az új jogszabály azonban a végrehajtás és a részletszabályok tekintetében a non-profit vállalatok működését nehezíti. Gyenes Szilárd a lerakóhelyi járulék bevezetésének káros hatásait hozta fel példaként. A tonna alapú elszámolással működő rendszer a legösszetettebb, európai uniós technológiákat is sújtja - emelte ki. „Az összeg folyamatos kivonásával az amortizáció költségeinek fedezése lehetetlenül el. Ebben az esetben az embereknek fel kell készülniük a díjak emelkedésére. Ez a közszolgáltatókkal szembeni bizalom elvesztéséhez és a szabályok figyelmen kívül hagyásához vezethet" - hangsúlyozta a veszélyeket az ügyvezető.

A szelektív hulladékgyűjtésre való átállás is a kitűzött kormányzati célok között szerepel: 2020-ra a lakosság felének ilyen módon kéne gyűjtenie a hulladékot. A jövőben a feldolgozásra kialakított 25-30 hulladék-lerakóhely több ezer munkahelyet teremthet. A kevésbé képzett munkaerő foglalkoztatására alkalmas telepek extraprofitot hoznának. Gyenes ezzel kapcsolatban kiemelte, a társadalom meghatározott sebességű változásra képes. „Jelenleg 5-7 százalékos a szelektív hulladékgyűjtés aránya, így a 2020-as arány elérése óriási feladat lesz" - jelentette ki, majd hozzátette, egy kiszámítható, 15-20 éves távlatban gondolkozó hulladékgazdálkodási rendszert kellene kiépíteni. A terv mellé pedig a szervezeti és a felkészítési problémák kezelésére alkalmas módszereket kellene telepíteni.

A Zöld Híd Kft. számos innovációs lehetőséget lát a jövőben, azonban a 4,2 százalékos díjkorlát és a fejlesztésektől átcsoportosított összegek problémát jelentenek. „Sok ötletünket szeretnénk megvalósítani, azonban a projektek finanszírozását nem látjuk. A jelenlegi díjkorlát az európai uniós kötelezettségek teljesítésére sem elegendő. A finanszírozási bizonytalanság miatt pedig a cégvezetés nem tudja megtenni az operatív lépéseket" - zárta szavait Gyenes Szilárd. 

Forrás: OrientPress Hírügynökség

A teljes műsort itt hallgathatja meg, illetve töltheti le:
 Lejátszás   |      MP3 letöltése

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu