Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Felülvizsgálta a fővárosi forrásmegosztást az ÁSZ
Csak az idegenforgalmi bevételek elosztásában találtak hibát

Több mint 200 milliárd forintot oszthattak meg 2012-ben a Fővárosi Önkormányzat és a kerületi önkormányzatok a forrásmegosztási törvény értelmében. Az Állami Számvevőszék évente felülvizsgálja a bevételek felosztásának szabályosságát. Kiderült, hogy összességében betartották a szabályokat és határidőket. Az ÁSZ jelezte, hogy egy, január elsején hatályba lépett törvénymódosítás következtében szükségtelenné válhat az ellenőrzés évenkénti elvégzése.


A fővárosnak és a kerületeknek a 2006-ban hatályba lépett forrásmegosztási törvény alapján 2012-ben összesen 201 milliárd 750 millió forintról kellett megosztozniuk. Az Állami Számvevőszék a törvény értelmében minden évben felülvizsgálja a Fővárosi- illetve a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételekről szóló önkormányzati rendeletet.

Az ellenőrzés célja annak megállapítása volt, hogy a Fővárosi Önkormányzat a törvényi előírásoknak a megfelelően határozta-e meg a megosztandó bevételeket, a megosztási arányok meghatározásánál felhasznált alapadatok megalapozottak voltak-e, valamint hasznosították-e az ÁSZ előző évi javaslatait.

Az idegenforgalmi bevételek elosztásában találtak hibát

A 2012-es ellenőrzés megállapította, hogy a Főpolgármesteri Hivatal a forrásmegosztási számítások alapjául szolgáló ellenőrzési, eljárási szabályokat és határidőket betartotta. A Közgyűlés határidőben megalkotta a 2012. évi forrásmegosztási rendeletet és a Fővárosi Önkormányzat 2012-ben a forrásmegosztásba bevonható bevételeket helyesen határozta meg.

Hibát a kerületeket külön-külön megillető összegek, a befolyt bevételek megosztását meghatározó részesedési arányszámok számításában talált az ellenőrzés. A Főpolgármesteri Hivatal a kerületenkénti működési kiadások megállapításakor jogszabályban előírtakat figyelmen kívül hagyva olyan kiadásokat is beszámított, amelyekhez nem kapcsolódott normatív hozzájárulás, valamint az idegenforgalmi bevételek megosztása nem felelt meg a törvényi előírásoknak.

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy a feltárt hiányosságok következtében kilenc kerületi önkormányzatot együttesen 26,7 millió forinttal több forrás illet meg, míg 11 kerületi önkormányzattól együttesen 26,7 millió forintot kell elvonni.

Nem szükséges az ellenőrzés évenkénti elvégzése

A jelentésben az Állami Számvevőszék javasolta a feltárt hiányosságok kijavítását, illetve az elosztásban megállapított eltérések korrekcióját. Az ÁSZ felhívta a figyelmet, hogy a forrásmegosztási törvény 2013. január 1-től életbe lépő módosítása a forrásmegosztás számítási módszerét jelentősen egyszerűsítette, így az ellenőrzések során eddig feltárt hibák egy részének megismétlődési lehetősége kizárt. Ezért az ÁSZ célszerűnek tartaná, ha a forrásmegosztásról szóló önkormányzati rendelet felülvizsgálatát - az évenkénti ellenőrzés helyett - más, fővárost érintő ellenőrzéshez kapcsolódóan végezhetné el.

Az elkészített jelentés az interneten, a www.asz.hu címen olvasható.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu