Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A Pest megyei települések fele külön régiót szeretne
Gyűlnek az aláírások Budapestet Pest megyéről való leválasztásáért

Több mint kilencven, Pest megyei önkormányzat küldte el a közép-magyarországi régió kettéválását támogató testületi határozatát január közepéig az aláírásgyűjtést kezdeményező Gomba községnek - közölte 2013. január 18-án Lehota Vilmos (független), a település polgármestere az MTI-vel. Több helyen a jövő hét közepéig tárgyalnak a kérdésről - tette hozzá.


Néhol nem tudtak még dönteni, pár önkormányzat nem találta most aktuálisnak az ügyet, míg például a csaknem 25 ezer lakosú Nagykőrös népszavazás kiírását tervezi annak érdekében, hogy a város Bács-Kiskun megyéhez tartozzon a jövőben.

A kormány határozatot fogadott el a Budapestből és Pest megyéből álló közép-magyarországi régió esetleges kettéválasztásának lehetőségéről.

A polgármester korábbi tájékoztatása szerint, miután a tavaly november 9-én, Cegléden tartott megyei területfejlesztési fórum nyilvánvalóvá tette számukra, hogy a fővárossal közös régióban az elkövetkező években is kevés pénzük marad a kisebb településeknek fejlesztésre, képviselő-testületük 2012. november 22-én napirendre vette az ügyet. Kezdeményezték, hogy a jelenlegi közép-magyarországi régió az Európai Unió 2014 és 2020 közötti költségvetési időszakában már két régiót jelentsen: külön Budapestet és külön Pest megyét. A testület felkérte a polgármestert, hogy a kezdeményezésről e-mailben értesítse a megye önkormányzatait és a megyeházát, kérve csatlakozásukat.

Lehota Vilmos január 18-án azt mondta az MTI-nek: mivel a kormány legkésőbb február végéig jelezheti az EU-nak az eddigi közép-magyarországi régió tervezett kettéválását (amelyről minden esetben az adott tagállam dönt), az „aláírásgyűjtő" község vezetése szeretné átadni a támogató határozatokat az illetékeseknek. Lehota Vilmos jelezte, hogy ennek érdekében pár napja levélben kereste meg Lázár Jánost, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt és Cséfalvay Zoltánt, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárát.

Hozzátette, ha idén márciusig megérkezik a hivatalos jelzés az EU-hoz, s utána megszületik a várt kormány- vagy országgyűlési határozat az ügyben, akkor is csak 2015-től pályázhatna önálló régióként Pest megye kohéziós forrásokra. Gomba polgármestere azt mondta, az EU-s pénzek közép-magyarországi elosztásának jelenlegi igazságtalanságára jó példa, hogy 3 ezer lakosú községüknek és a környék 12 településének az elmúlt hét évben összesen 700 millió forintnyi támogatás jutott.

Hasonló véleményt osztott meg az MTI-vel tavaly október végén Érd polgármestere is, T. Mészáros András (Fidesz) akkor azt közölte: csak akkor van esélye a fővárossal egy régióba sorolt Pest megyének a felzárkózásra, ha a területfejlesztési törvény módosításával lehetővé teszik, hogy leváljon és önállósodjon.

A kormány a napokban határozatot fogadott el a közép-magyarországi régió esetleges kettéválasztásának lehetőségéről. A január 16-i Magyar Közlönyben megjelent jogszabály arra kéri fel a minisztereket, hogy 2015. december 15-ig vizsgálják meg a régió kettéválasztásának lehetőségét. A határozat utal arra, hogy a statisztikai területi egységek beosztását meghatározó, úgynevezett NUTS-rendszer felülvizsgálata 2016-ban esedékes.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu