Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A változtatások megosztják a honi polgármestereket
Gémesi György és Gyutai Csaba eltérően vélekednek az államosított közoktatásról és a járási hivatalokról

Az állami adósságátvallást és bizonyos feladatkörök átvételét üdvözlik a polgármesterek, ám arról már megoszlanak a vélemények, hogy az iskolák állami kézbe vétele jó döntés volt-e. A járások kialakítása ügyében sem értettek egyet 1013. január 9-én az InfoRádió Aréna című műsorának vendégei: Gödöllő polgármestere szerint előkészítetlen, Zalaegerszeg első embere szerint azonban még jobban polgárbarát ügyintézést biztosít.


Az önkormányzati rendszer túlterheltté vált, ezért kellett az államnak feladat- és adósságátvállalással beavatkoznia - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gémesi György. Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke  szerint az iskolák állami kézbe vétele mégsem volt jó lépés. Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere szerint ugyanakkor sok olyan feladatot vett most vissza az állam, ami korábban is állami hatáskörbe tartozott, mint az okmányok kiállítása, vagy a gyámhivatalok működtetése.

Az oktatás területén az történik, mint az 1990-es években a skandináv országokban, ahol a gyerekek romló teljesítményére válaszul szigorúbb állami felügyelet alá vonták a közoktatást, és markáns tantervi, pedagógiai rendszert alkottak meg - fejtette ki Gyutai Csaba, aki szerint egyértelmű, hogy fenntarthatatlan volt a közoktatás alsóbb szintje.

Gémesi György hibának nevezte, hogy nincs beleszólásuk az intézményvezetők kinevezésébe, csupán a fenntartás maradt az önkormányzatok hatáskörében. Gödöllő polgármestere szerint több forrást vontak el az önkormányzatoktól, mint amennyit a feladatátvállalás indokolt volna.

Gyutai Csaba zalaegerszegi polgármester szerint a működési hitelek miatt már az előző kormányoknak be kellett volna avatkoznia az önkormányzati rendszerbe. A zalaegerszegi városvezető hozzátette: a jól gazdálkodó önkormányzatok számára a kormányzat olyan pályázatokat ír majd ki, amelyek figyelembe veszik a korábbi jó teljesítményeket.

Gémesi György arról is beszélt, hogy elkapkodott és előkészítetlen a járások rendszerének kidolgozása. Több százezer ügy megy keresztül az okmányirodai rendszeren, és ha hiba történik, annak komoly következményei lehetnek - vélekedett a polgármester.

Gyutai Csaba zalaegerszegi polgármester szerint ugyanakkor a járások kialakításával jobban állampolgár-barátivá válik az ügyintézés. Gémesi György szerint ugyanakkor ez kifejezés az önkormányzatok kritikája lenne, és Gödöllő polgármestere nem érti a sietséget, mert működött az előző rendszer. A legnagyobb kihívás az informatikai rendszer kiépítése lesz, amely részben már elkezdődött.

Forrás: InfoRádió - Napi Gazdaság  

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu