Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. április 19.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Átalakulás előtt a víziközmű szolgáltatás
Az elkövetkező években látványos összevonások várhatók

Jelenleg mintegy 400 víziközmű vállalat működik az országban. A kormány szándéka, hogy 30 körülire csökkenjen a számuk - közölte Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár a víziközmű szolgáltatás állami koncepcióját ismertető sajtótájékoztatón, május 5-én, Szolnokon. A következő években látványos összevonások várhatók, melyekben a regionális víziközmű vállalatok kulcsszerephez jutnak, és akár több megyében is náluk összpontosul majd az ivóvíz-szolgáltatás és a szennyvízkezelés.


A törvénytervezet egyeztetése most zajlik a tárcák között, és a koncepció alapján a víziközmű vállalatok állami vagy önkormányzati tulajdonban lesznek - jelezte Illés Zoltán. Hozzátette: ha a kormány rövid időn belül elfogadja a javaslatot, a jogszabály még az ülésszak júniusi bezárásáig a parlament elé kerülhet. A környezetügyért felelős államtitkár elmondta, hogy jelenleg a háztartások 95 százaléka rendelkezik vezetékes ivóvízzel. Az állam a jövőben is az egészséges ivóvizet preferálja majd az ásványvízzel szemben, többek között azért, mert egy köbméter ásványvíz előállítása 1500-szor többe kerül, mint ugyanennyi ivóvíz.

Illés Zoltán kijelentette: amennyiben a vízszolgáltató vállalatok állami vagy önkormányzati tulajdonba kerülnek, nem várható a szolgáltatási díjak emelése, hiszen a magáncégekkel ellentétben nem lesz cél az extraprofit megszerzése, és a szociális alapú kompenzációs lehetőségek is megmaradnak.

2009-es felmérés szerint a lakosság 72,4 százalékához eljut a szennyvíztisztító szolgáltatás, ez a mutató az Európai Unió pénzügyi támogatásának köszönhetően az elmúlt években emelkedett meg 51 százalékról - mutatott rá az államtitkár. A fejlesztés az elkövetkező években EU-forrásokkal folyatódik, és 2015 végéig az uniós elvárásoknak megfelelően minden 2000-nél nagyobb lélekszámú településen ki kell építeni a szennyvíztisztító rendszert. Illés Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai vízközmű-vagyon becsült értéke 1000 milliárd forint, és miután hivatalos leltár nincs, a napokban elrendeli a vagyon részletes felmérését.

kormany.hu, MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu