Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Konferencia a helyi pénzben rejlő lehetőségekről
Az önkormányzatok május 29-ig díjmentesen jelentkezhetnek
Hogyan lehet a munkanélküliséget öt százalék alá csökkenteni? Hogyan lehetne a költségvetést éves szinten 20-30 százalékkal növelni? Hogyan lehet a közmunkafeladatokat a legolcsóbban megvalósítani? Ezeken a problémákon tud segíteni a köznyelven helyi pénznek nevezett pénzhelyettesítő utalványok rendszere, amivel a július 9-10-én, Budaörsön rendezendő Országos „Helyi Pénz" Konferencián lesz alkalmuk alaposabban megismerkedni az érdeklődőknek.

Miért van szükség helyi pénzre?

A pénz funkciói közül alapvetően a termékek és szolgáltatások cseréjének közvetítését, és az értékállóság megvalósítását is jelenleg egy pénzeszköz típus valósítja meg. Ennek a rendszernek a gazdaságra gyakorolt hátrányos hatása, hogy amikor ugyanazt a pénzt akarjuk befektetni, mint amelyiknek közvetítő szerepe is van, akkor a befektetett pénzt kivonjuk az árucserék közvetítésének területéről, és ezzel pénzhiányt idézünk elő. A helyi pénzek, azaz a pénz fedezettel rendelkező pénzhelyettesítő utalványok nem kamatoznak pozitívan, sőt, valahol a pénz parkoltatását negatív kamattal büntetik is, ezért a forgási sebessége ennek a pénznek sokszor többszöröse - esetenként akár 5-10-szerese is lehet a globális pénzének.

A wörgli esettanulmány

Wörgl polgármestere 1930-1932 között, a válság közepén bevezette a helyi pénzt, és két év alatt hidakat, utakat, iskolákat építettek ebből, sőt, még az adók is időben be lettek fizetve. Az alábbi kisfilm ezt mutatja be: http://www.youtube.com/watch?v=YmRoy8Kv8-E

Magyar helyi pénz jelenségek

A mai magyarországi gazdaságunkban van néhány helyi pénz, ami már működik. Ezek közül a legnépszerűbb pénzhelyettesítő utalványozó rendszer a Soproni Kékfrank. Az egy éve megalakult pénzhelyettesítő eszközt jelenleg nemcsak Sopron városában használatos, hanem a kisebb régióban is, sőt már közvetlen a határon túl néhány osztrák vállalkozás is elfogadja. Ez azt jelenti: Sopron környékén már célba ért a kezdeményezés, azonnali bevételnövelést értek el a partnervállalkozások.

A kormány és a helyi pénzek

„A magyar kormány és az agrártárca támogatja a soproni kékfrankhoz hasonló kezdeményezéseket - jelentette ki Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a „Helyi pénz a helyi gazdaság erősítésére" című nemzetközi konferencián. Ángyán József a konferencián kijelentette, hogy van létjogosultsága a nemzeti fizetőeszközök mellett működő helyi pénznek, hiszen az nagyban hozzájárul a kistérségek gazdasági megerősödéséhez. Az autonóm helyi gazdaságok kevésbé kiszolgáltatottak a gazdasági válság megrázkódtatásainak, a globalizáció káros hatásainak. Ebben pedig kulcsszerepe lehet a helyi pénznek, amely visszatér a fizetőeszköz eredeti szerepéhez, tehát egyenértékes." A folytatást itt találja meg: http://www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/a-helyi-penz-hozzajarul-a-kistersegek-gazdasagi-megerosodesehez

Lehetőség az önkormányzatoknak

A mai gazdasági problémáknak az önkormányzatok a legnagyobb elszenvedői, hiszen egyre kevesebb központi támogatásból kell egyre több társadalmi és lokális feladatot eredményesen ellátni mind a jelenben, és a közeljövőben, amihez eddig nem nagyon lehetett kiutat találni a központi költségvetés, a helyi adók, a pályázati források, és a hitelek választékánál. A helyi pénzek rendszere egy negyedik lehetőség, amit meg kell ismernie minden polgármesternek, és települési közgyűlésnek. Épp ezért van szükség az Országos „Helyi Pénz" Konferenciára.

Országos "Helyi Pénz" Konferencia

A konferencia célja: megismertetni a gazdaság meghatározó szereplőivel a helyi pénz rendszereket, és az azokból származó előnyöket, hasznokat elméletben és gyakorlatban.

Időpontja: 2011. július 9.-10. (szombat, vasárnap)

Helyszíne: Budaörsi Sportcsarnok és Uszoda

Fő célcsoportja: vállalkozók, polgármesterek, de mindenki mást is szívesen látnak

A tervezett program:

  • Dr. Drábik János - Mi a probléma? Miért kell önfenntartó közösséget, és hozzá helyi pénzt teremteni, miért nem fenntartható a mostani rendszerünk?
  • Bogár László - Mi várható, ha nem hozunk létre ilyen önfenntartó közösségeket?
  • Takáts Péter - Az új világpolgárok - új közösségek és új pénzrendszerek
  • Perkovátz Tamás - A Soproni Kékfrank eddigi eredményei
  • Varga Csaba - Kistérségi túlélő program a gyakorlatban, avagy irányban a szakrális demokrácia felé
  • Vezér-Szörényi László - Mit jelent, és miért kell a duális pénzrendszer megoldása?
  • Kecskeméti Attila - hogyan dolgozik a Magyar Termék Nonprofit Kft, és milyen eredményekkel?
  • Koller Attila - A vállalkozói mentőöv, avagy hogyan tudunk KKV-ként közösen, közösségben azonnali profitnövelést eszközölni?

Jegyárak: 25 000 - Ft/fő

Kedvezményes elővásárlás: 2011. május 29-ig 5000 - Ft/fő, június 30-ig 8000 - Ft/fő.

Önkormányzati kedvezmény: 2011. május 29-ig díjmentes 

Jelentkezés és bővebb információ:  http://www.penzvilag.info/mpo/

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu