Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Egy jól működő rendszer nem lesz olcsóbb a mainál
Gémesi György: eddig nem volt alkalom komoly szakmai vitára

Rossz helyzetelemzésből rossz következtetéseket von le, és nem mutatja meg számszerűen, mitől és hogyan lesz olcsóbb az önkormányzatok feladatellátása. Az egészet újra kell gondolni. Hogy jól ki lehessen jelölni a megoldás irányait, jó helyzetelemzésre van szükség - bírálta az önkormányzati rendszer átalakítására készített törvénytervezetet Gémesi György, a MÖSZ elnöke, május 18-án, a Duna Televízió „Reggel a Dunán" című műsorában.


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke hiányolja az anyagból annak rögzítését, hogy az elmúlt években, az elmúlt 20 évben az önkormányzatok túlteljesítettek, a rendelkezésükre álló forrásokhoz képest. Nyolc év alatt 1000 milliárd forintot vontak ki az önkormányzatok gazdasági mozgásteréből - ez az állami források 40 százalékát jelenti -, ennek ellenére a rendszer működik. Ekkor pedig nem lehet azt a megállapítást tenni, hogy ez egy rossz, elavult, korszerűtlen rendszer lenne - utalt a munkaanyag ellentmondásaira Gémesi György. Az önkormányzatok mai rendszere életképes rendszer, nyilván valamilyen formában korszerűsíteni kell, igazodva a kor elvárásaihoz. Ám azt nem lehet mondani, hogy nincs benne erő és felhajtó erő - hangsúlyozta a politikus.

Gémesi György második fontos kifogása, hogy nem derül ki a vitaanyagból, hogy mitől lesz jobb és olcsóbb az átalakítás után az önkormányzati szisztéma. „Ez a munkaanyag nem tartalmazza, mennyit lehet megtakarítani, sem azt, hogy milyen hatékonyságjavulás lesz az önkormányzati feladatok ellátása területén. Szeretném látni a számokat, például arról, hogyha a kétezer fő alatti településeken nem lesz önálló hivatal, az mennyi megtakarítást jelent" - sorolta érveit a MÖSZ elnöke.

Magában az önkormányzati rendszerben már nincs tartalék, és a forrásokat is el lehet venni a szektorból, ám annak következményei lesznek - mondta. „Hiába teszem át az államhoz a feladatokat, hiába próbál az állam államosítani, de a feladatot el kell látni. Ha nézzük a közoktatás költségeit: ha ez az államhoz kerül, nem kerül majd kevesebbe. Sőt, ahogy nő a távolság a végrehajtás és a feladat megvalósításának helyszíne között, úgy emelkednek a költségek" - érvelt Gémesi György. Ezután azokra az európai trendekre utalt, amelyek egyre inkább decentralizálnak, a helyben megvalósítható feladatokra helyben adják meg a lehetőségeket, a működési költségeket és a forrásokat. „Rájöttek, hogy azt az erőt, ami helyben van, nem szabad leírni, arra szükség van. Magyarországon is ez lenne a követendő irány, nem pedig az, hogy az állam magához vonja a feladatokat, mintha jobban tudná azokat ellátni" - hangsúlyozta az önkormányzati politikus.

Azokra a nyilatkozatokra, amelyek egy új típusú tanácsrendszer kialakulásától tartanak, a MÖSZ elnöke azt mondta: nem osztja teljes mértékben e nézeteket, „de az aggály megvan" arra nézvést, hogy egy olyan típusú rendszer alakuljon ki, amelyben az állam a forrásokat begyűjti, és majd ő adja vissza azokra a feladatokra, amiket jónak gondol. Ellentétben azzal, ami eddig történt, jól és hatékonyan működött, de ami persze számos helyen korszerűsítésre szorul.

Ennél is nagyobb gondnak mondja a MÖSZ vezetője, hogy az önkormányzati rendszer átalakításának koncepciója teljesen ellentmond egy másik, a vidékfejlesztésre vonatkozó kormányzati stratégiának. Utóbbi beszél a falu revitalizációjáról, a vidék munkahelyteremtéséről, a falu önfenntartó képességének visszaállításáról. Az anyag kiválóan látja a tennivalókat, jó elemzést is ad, csakhogy ez és az önkormányzatok átalakítására tett koncepció „köszönőviszonyban sincs egymással" - jelentette ki a szakpolitikus, aki azt is megállapította: „ha jól működő rendszert akar csinálni a kormányzat, az nem lesz olcsóbb a mostaninál."

Mint Gémesi György mondta: eddig nem volt alkalom komoly szakmai vitára, viszont jövő hétre konzultációra hívta az országos önkormányzati szövetségeket Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati ügyekért felelős államtitkára. Gémesi György reméli, hogy megvitathatják és bekerülhetnek az általuk megfogalmazott kritikák és javaslatok az átalakítás végső koncepciójába. Egyben jelezte: vannak jó háttéranyagok az önkormányzati szövetségeknél, hiszen ezek a szervezetek foglalkoztak már a témával.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu