Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Hungarikumok, pannonikumok, kárpátikumok
A Hungarikum Szövetség jelentősen bővítené a hungarikumok körét

Várhatóan a nyáron, de legkésőbb az őszi ülésszakban, a költségvetés elfogadása előtt dönt a parlament a Vidékfejlesztési Minisztérium által másodszor is társadalmi vitára bocsátott hungarikumtörvényről. A törvényjavaslattal kapcsolatban állásfoglalást fogalmazott meg a Hungarikum Szövetség, melyben - többek között - a művészet és a sport területére is kiterjesztenék a hungarikumok körét, továbbá bevezetnék a pannonikumok és kárpátikumok fogalmát.


A Vidékfejlesztési Minisztérium másodszor is társadalmi vitára bocsátotta a hungarikumok védelméről szóló törvényjavaslatot, amelyet a parlament legkorábban a nyáron fogad el - közölte Birinyi József, az Országgyűlés hungarikum munkacsoportjának vezetője. Mint elmondta: a parlamentnek az őszi ülésszakban, a költségvetés elfogadása előtt mindenképp döntenie kell a törvényjavaslattal kapcsolatban. „Ha ez elmarad, a jövő évben sem kezdődhet meg az operatív munka" - jelentette ki.

A tervezet megalkotását aktívan segíteni kívánja a jelenleg 18 tagot számláló Hungarikum Szövetség is, ezért a törvényjavaslattal kapcsolatban hivatalos állásfoglalást fogalmazott meg. A szervezet alapító szándéknyilatkozatát jelenleg tizennyolcan írták alá, többek között olyan ismert és elismert termékek, szellemi és művészeti alkotások, életművek képviselői, mint a Béres Gyógyszergyár Zrt., a Tokaj Kereskedőház Zrt., a Magyar Kodály Társaság vagy a Puskás Örökség. 

Állásfoglalásukban kiemelten kérik, hogy hungarikum címet ne csak agrártermékek kaphassanak meg. Az elismerésnek fel kell ölelnie olyan területeket is, mint például a művészet és a sport, s minden mást, ami valóban gazdagítja hazánk hírnevét a világban. „Kiemelten fontos létrehozni a Magyar Értéktárat, mivel a felemelkedést csak az értékeinkkel és azok - nemcsak anyagi - támogatásával biztosíthatjuk" - mondta Birinyi József. Megjegyezte: a hungarikum címre pályázó terméknek 21. századi aktualitása van, a minősége pedig világszínvonalú. „A hungarikumok köre - elképzeléseink szerint - nem lesz állandó. Ha egy adott termék elveszti funkcióját, vagy jelentősen romlik a minősége, kikerül a kiemelt nemzeti értékek köréből".

A szövetség szükségesnek tartja az értéktár többszintű, felfutó rendszerű felállítását, amelynek a legalsó szintjén a helyi értékek, felette a megyei, majd országos értékek találhatók, ezt követnék a Pannonikumok és Kárpátikumok, amelyek várományosai lehetnek a legfelső szintet elfoglaló kiemelt érték címnek, a Hungarikumnak - adja hírül Tokaj Város Önkormányzata.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu