Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A települések most már nem terhelhetők tovább!
A MÖSZ elnöksége nyilatkozata a kilátásba helyezett változásokról

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elkészítette és a Tállai András önkormányzati államtitkárral folytatott egyeztetés alkalmával átadta a Belügyminisztérium új Önkormányzati törvény tervezetének vitaanyagáról megfogalmazott véleményét. A szövetség elnöksége május 25-i ülésén még egyszer tárgyalt a vitaanyag különösen kritikus pontjairól, illetve az egyeztetésen történtekről. Az elnökség az átadott véleményben megfogalmazottak közül kiemelt jelentőséget tulajdonít következőknek:


  • A kistelepüléseket, a megyéket és a kerületeket ne érintsék hátrányosan a változások. A főváros és a kerületek viszonylatában a MÖSZ továbbra is a kétszintű közigazgatás híve.

  • Az elnökség hangsúlyozza, hogy az alapfokú oktatás továbbra is önkormányzati feladat maradjon, de annak biztonságos működéséhez a jelenleginél nagyobb állami szerepvállalás szükséges.

  • Az iparűzési- és más helyi adóknak önkormányzati kompetenciában kell maradniuk, ugyanis az önálló bevételek elvételével működési forrásaiktól és a fejlesztési hitelek törlesztésének lehetőségétől fosztják meg a településeket. A koncepcióban javasolt további új helyi adók kivetésére jelenleg nincs fizetőképesség, az adónövelés a fekete gazdaság erősödését és a korrupciós helyzet romlását eredményezi.

  • A Vidékfejlesztési Minisztérium által társadalmi vitára bocsátott Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia az erős önkormányzatokra épít, ami ellentétben áll az új Önkormányzati Törvény vitaanyagának központosítási törekvéseivel. A MÖSZ elengedhetetlenül szükségesnek tartja az Önkormányzati Törvény koncepciójának a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégiához igazítását.

  • Az elnökség elengedhetetlennek tartja, hogy a koncepció egy konkrét, számokon alapuló hatástanulmánnyal egészüljön ki, amelyből megtudható, hogy a tervezett változásoknak milyen költségvonzata van, és mitől lesz olcsóbb az új rendszer.

A MÖSZ továbbra is igényli az egyeztetések és a tárgyalások folytatását, melyek során segítségét ajánlja fel, hogy az eredeti célnak megfelelő, hatékony, takarékos, jól működő önkormányzati rendszer jöhessen létre.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu