Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Megnő a geotermikus energiaforrások jelentősége
A kötelező áramátvételi rendszer átalakítása folyamatban van

Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár május 3-án, egy budapesti konferencián ismertette a kormány geotermikus energiaforrásokkal kapcsolatos célkitűzéseit. Az államtitkár kiemelte: a nemzeti megújuló cselekvési tervben 2020-ra kitűzött célszámok szerint jelentősen átalakul a megújuló energiaforrások részesedésének megoszlása a teljes megújuló energiatermelésen belül.


Az egyik legnagyobb mértékű növekedés a geotermikus energia és a földhő hasznosításának területén várható. Ezek jelenlegi nyolc százalékos részesedése a villamos energia és hűtés-fűtés szektorokban felhasznált megújuló energiahordozók tekintetében 2020-ra várhatóan 19 százalékra emelkedik majd. Az előrejelzések szerint először a hőszivattyús földhő hasznosítás elterjedése várható, a geotermális energia felhasználásának igazi fellendülését az évtized második felére prognosztizáljuk - tette hozzá Bencsik János.

Az elkövetkező időszak célkitűzései és tennivalói a közintézmények, lakóépületek és kertészetek hőellátásának biztosítása, a meglévő termálenergia-kapacitások gazdaságos felhasználása és valós hőigény fennállása és kedvező geológiai adottságok mellett új kutak létesítése kell legyen. Ezeket az új kutakat fürdőrekonstrukciós és -fejlesztési programok keretében is lehet majd hasznosítani - hangsúlyozta a szakpolitikus.

A geotermikus energia hasznosítására vonatkozó engedélyek kiadását megelőző vizsgálat többek között kiterjed majd környezet- és természetvédelmi, vízgazdálkodási, kulturális örökségvédelmi, talajvédelmi, közegészségügyi, nemzetvédelmi, területfejlesztési, közlekedési és ásványvagyon-gazdálkodási szempontokra is - jelezte Bencsik János. A vizsgálatot a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet és a Magyar Állami Földtani Intézet bevonásával végzi majd.

A hévizek, geotermális kutak energetikai hasznosítása kapcsán megkerülhetetlen kérdés a visszasajtolás problémaköre. Ezzel kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy mint minden technológiának, ennek is vannak előnyei és hátrányai. A visszasajtolás mellett szól a fenntartható vízkészlet gazdálkodás biztosítása, valamint a magas sótartalmú termálvizek esetleges felszíni környezetterhelésének elkerülése, ellene szól viszont a berendezések magas költségigénye és az ország eltérő kőzettani adottságai. Ez utóbbi tényezők érzékenyen érintik a hazai zöldség- és virágkertészetek versenyképességét, melynek romlása munkaintenzív agrármunkahelyek tízezreit lehetetlenítheti el. A kormány egyik legfontosabb feladata, hogy az ezzel kapcsolatos tudásanyagot összegezze, és meghozza a lehető legjobb kompromisszumot - tette hozzá Bencsik János.

A kötelező áramátvételi rendszer átalakítása kapcsán az államtitkár elmondta: a megújuló energiatermelésben technológiatípusonként és méretkategóriánként differenciált átvételi támogatás bevezetésére kerül majd sor, amelynek mértékét a technológia fejlődésével párhuzamosan időnként felülvizsgálják majd. A támogatások futamideje technológiától függetlenül 15 év lesz, a társadalmi hasznosság kifejezése érdekében bónuszfelárak megállapítására is lehetőség lesz. A részletes szabályok kidolgozása várhatóan május végéig megtörténik, majd a tervezetet jóváhagyásra Brüsszelbe küldi ki a kormány - derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályának tudósításából.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu