Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Korszerűsítésekkel az éghajlatváltozás ellen
Bencsik János az önkormányzati fejlesztési támogatásokról

Az Új Széchenyi Terv épületkorszerűsítést és a közösségi fűtési rendszerek hatékonyságának növelését elősegítő pályázatain a kormányváltást követően 173 önkormányzat kapott fejlesztési támogatást mintegy 13,4 milliárd forint értékben - hangsúlyozta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára a II. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Napon, május 19-én, Nyíregyházán.


Az önkormányzatoknak jelentős szerepük van abban, hogy elkerülhessük a súlyos, visszafordíthatatlan folyamatokat kiváltó éghajlatváltozást, az évi átlaghőmérséklet nagyarányú növekedését. Az általuk fenntartott intézmények épületei rendkívül rossz műszaki állapotban vannak, és ez olyan jelentős mértékű energiapazarlással jár, amely kedvezőtlenül befolyásolja az ország üvegházhatású gázkibocsátási mérlegét - fejtette ki Bencsik János.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a legkedvezőtlenebb anyagi helyzetben lévő települések fizetnek fajlagosan a legtöbbet az elhasznált energiáért, mivel képtelenek saját erőből korszerűsíteni a tulajdonukban lévő középületeket. Mint mondta, rajtuk segítenek az Új Széchenyi Terv épületkorszerűsítést és a közösségi fűtési rendszerek hatékonyságának növelését elősegítő pályázatai.

A kormányváltást követően e kiírásokon 173 önkormányzat kapott támogatást mintegy 13,4 milliárd forint értékben. Az elkövetkező hónapokban óvodák, iskolák, szociális és egészségügyi intézmények újulhatnak meg. Bencsik János kiemelte, hogy a beruházások következtében - az intézményi rezsiköltségek mérséklődése mellett - évente 28 800 tonnával csökken az ország szén-dioxid kibocsátása.

Kitért arra is, hogy a települési távhő rendszerek korszerűsítésében sem maradnak magukra az önkormányzatok, hiszen kilenc pályázat összesen 1,59 milliárd forint támogatásban részesült. A legtöbb helyen - így például Kaposváron, Komlón, Tiszaújvárosban - az elöregedett távhő vezetékeket cserélik le, míg Makón a geotermikus kaszkádrendszer kiépítése, Salgótarjánban pedig egy közepes kapacitású biomassza kazán telepítése valósulhat meg - sorolta a példákat.

A fejlesztéseknek köszönhetően a nyertes hőszolgáltatók évente 635 millió forint megtakarítást könyvelhetnek el - húzta alá a klíma- és energiaügyért felelős államtitkár, hozzáfűzve, hogy ez is azt mutatja: óriási megtakarítási potenciállal bír a települési távhő szektor.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az önkormányzatok között nagy népszerűségnek örvendő „Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrással kombinálva" című pályázati konstrukciót a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2,6 milliárd forint átcsoportosításával hamarosan ismét megnyitja.

Bencsik János előadásában rámutatott arra, hogy az önkormányzatoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a terület- és településrendezési tervek felülvizsgálatára. A szélsőségessé váló éghajlat következtében megnövekvő veszélyek elkerülése érdekében mellőzniük kell a csúszásveszélyes, földtani szempontból kedvezőtlen adottságú területek beépítését - adja hírül  a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu