Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Felavatták a felújított Grassalkovich-filagóriát
Újabb gödöllői műemléket sikerült megmenteni az enyészettől

A délelőtti szentmise után, május 8-án avatták fel a máriabesnyői bazilika melletti téren kialakított parkban a restaurált Grassalkovich-filagóriát. Az ünnepségen Dr. Gémesi György polgármester és Turai János plébános köszöntőt mondott. A filagóriát Szűcs Józsefné, a Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület elnöke, és Péterfi Csaba, a civilszervezet alelnöke adta át, majd a bazilika plébánosa megáldotta az új helyre került műemléket.


Gémesi György polgármester a filagória történetét ismerteti 

Az építmény pontos kora nem ismert, arra a kőbe vésett dátumokból, és stílusából lehet következtetni. Eredetileg az Antalhegyen állt, szemben a kastéllyal, s valószínűleg pihenőként, illetve a vadászatok alkalmával találkozási pontként szolgált - ismertette a filagória történetét Gémesi György. A kapucinus atyák 1931-ben találtak rá igen rossz állapotban: a lépcsőfokok hiányosak voltak, a teteje szinte teljesen megsemmisült. Miután megvásárolták, felújították, és a templom mögötti kertben állították fel, s főleg pihenőidejüket töltötték alatta.

A történelem viharai azonban közbeszóltak, s a filagória hosszú évtizedekre feledésbe merült, mindaddig, míg a Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület elhatározta, hogy megmenti a már rendkívül lepusztult különlegességet. Az ehhez szükséges források keresése közben találtak rá a Norvég Alapra, amitől sikerült támogatást szerezniük, s aminek köszönhetően több jelentős természeti- és műemlék - az Erzsébet-park egy része, az Erzsébet-szobor, az Erzsébet-szikla és a barokk Kálvária, a Királyi Váró, az Alsópark egy része és a Világfa - felújítására sor kerülhetett.

„A kegytemplomnak és környezetének több mint 200 esztendeje viselik gondját a kapucinusok, s jó látni, hogy ezt folytatja az utókor" - mondta Turai János plébános, aki köszönetet mondott a polgármesternek és a város vezetésének a filagória felújításáért, és azért, hogy annak környezetében, a bazilika mellett szép parkosított pihenőt alakítottak ki. A filagória restaurálási munkálatait Szomolányi Péter és Dremmel Gábor kőrestaurátorok, a parkosítást az Attraktív-kert Kft. végezte. A felújítás és a környezetrendezés összköltsége 98 ezer euró volt, amihez a Norvég Alap 84 ezer euró támogatás biztosított.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu