Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Eldőlt, kik az idei napbajnokok és zöldvárosok
Körmend, Martfű, Orosháza és Pornóapáti is a díjazottak között van

Megszületett a Megújuló Energiaforrások Bajnoki Ligájának magyar fordulójaként, az energiaklub által megrendezett Napkorona Bajnokság, illetve Biomassza Bajnokság idei végeredménye. A közel 200 induló közül 23 város és falu - köztük Budaörs, Dötk, Körmend, Komló Martfű, Miskolc, Orosháza, Óbuda, Örményes, Pornóapáti és Sopron - nyerte el 2011-es a két, megújuló energiaforrások hasznosítását támogató verseny díjait és különdíjait.


A Napkorona Bajnokságban azok az önkormányzatok versengenek, amelyek területén a legmagasabb az egy főre eső napenergia felhasználás, legyen szó napkollektorokról, vagy az elektromos áramot termelő napelemekről. A Biomassza Bajnokságban a fenntartható módon hasznosított biomassza segítheti győzelemre a településeket. A budapesti Károlyi-palotában a napokban megtartott ünnepélyes díjátadón a haladó gondolkodású polgármesterek, a projektjeikre büszke energetikusok, és helyi energetikai szakemberek jelenléte bizonyította, hogy van jövő a zöld, megújulós beruházásokban.

A Napkorona Bajnokságot az európai RES (Megújuló Erőforrások) Bajnoki Ligájának magyar fordulójaként az Energiaklub immár második éve rendezi meg.  A versenyben három települési kategóriában kerülnek ki azok a díjazottak, akik élen járnak a napenergia hazai felhasználásában. Az ötezer lakos alatti kategóriában idén is Dötk bizonyult a legjobbnak. Az első helyet az Ökológiai és Vidékfejlesztési Tájközpont tetején található napkollektorokkal nyerték el, emellett példaértékű az a tevékenység is, amit a lakossági szemléletformálás terén végeznek, ami az egész környező régióban érezteti a hatását. A következő súlycsoport bajnoka Budaörs lett, ahol a jelentős napkollektor-felület mellett az önkormányzat is aktív az energiahasznosításban. A legnagyobbak csoportgyőztese, a Faluház tetején található napkollektor-mezővel, idén is Óbuda lett.

A Napkorona Bajnokság különdíjával a szervezők a példaértékű önkormányzati törekvéseket támogatják. Így a tavalyi bajnok, Orosháza, az idén is egy kiemelkedő elismeréssel lett gazdagabb, hiszen nem pihentek a babérjaikon, további napos és megújulós beruházásokat valósítottak meg. Martfű összes közintézményén napelem található, de a különdíj elnyerésében a kiemelkedő lakossági tájékoztató tevékenységük is közrejátszott. Sopron különdíját többek között a húsznál több elnyert energetikai pályázat, a két nemzetközi energiahatékonysági projektben való részvétel is megalapozta. A bajnokok a Magyar Épületgépészek Szövetsége Megújuló Energia tagozata, a Magyar Napelemes Iparági Szövetség és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége különdíjait is átvehették.

Szintén a nemzetközi RES Liga részeként idén először megrendezett Biomassza Bajnokságban a zsűri olyan önkormányzati beruházásokat pontozott, amelyek fenntartható módon valósultak meg. A gyakorlatban ez például azt jelenti, hogy a biomassza alapú kazánban helyben rendelkezésre álló mezőgazdasági hulladékot égetnek el, vagy 20 kilométeres körzetből szerzik be azt. Külön jó, ha ez munkahelyteremtéssel is együtt jár. Pornóapáti, Körmend és Komló lettek a három települési kategória első helyezettjei. A különdíjasok Miskolc és Örményes lettek. Előbbi egy 500 kilowattos depóniagázt hasznosító hő- és áramtermelésre egyaránt alkalmas erőművel, utóbbi az iskolát és óvodát fűtő, helyi mezőgazdasági hulladékot felhasználó 120 kilowattos biomassza kazánnal lett bajnok.

Mint az Energiaklub híradásából kiderül, a RES Bajnoki Ligájában a francia, német, olasz, vagy éppen cseh versenyzők mellett immár második éve magyar önkormányzatok is részt vesznek. A tavalyi évben Orosháza büszkélkedhetett nemzetközi különdíjjal, idén Nagypáli veheti át az európai szintű elismerést a prágai Parlament épületében. Az alig 480 lakosú Zala megyei település példaértékű napenergiás és biomasszás beruházásainak köszönheti az elismerést.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu