Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Életbe lépett a polgárőrségről szóló törvény
A szabályszegők elzárással vagy pénzbüntetéssel sújthatók

Mostantól csak a székhelyükön láthatják el tevékenységüket a polgárőrszervezetek, és elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az a polgárőr, aki megszegi a polgárőrségről szóló törvényt. Május 20-án megjelentek a közterület rendjének fenntartásának érdekében szükséges törvénymódosítások, amelyet május 16-án fogadott el az Országgyűlés az Emberi jogi bizottság javaslatára az elmúlt időszak polgárőrszervezetekhez köthető erőszakos eseményeinek hatására.


A törvénymódosítás szerint a polgárőrszervezet csak az alapító okiratban székhelyeként feltüntetett területen láthatja el a tevékenységét, azaz tagjai csak az adott település bel- és külterületein végezhetnek feladatokat. Ez alól kivétel, ha a rendőrséggel vagy más állami, önkormányzati rendvédelmi, közbiztonsági szervezettel, adóhatósággal, a környezet- és természetvédelmi szervekkel erről írásban megállapodnak. A polgárőrség csak a rendőrséggel kötött írásbeli megállapodás alapján végezheti tevékenységét, és együttműködési kötelezettség terheli a rendvédelem többi állami és önkormányzati szereplőjével. Polgárőr mostantól csak nagykorú, büntetlen előéletű ember lehet, tevékenysége során pedig nem hordhat olyan ruházatot, amelynek a viselése jogszabályba ütközik.

Az ehhez kapcsolódó szabálysértési törvény módosításának köszönhetően elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal büntethető a polgárőr, ha feladatait nem a módosított polgárőrségről szóló törvény rendelkezéseinek megszegésével végzi. A szabálysértési eljárás bírósági hatáskörbe tartozik. Kiegészült a törvény a közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzésének szabályozásával is, így az, aki közterületen vagy nyilvános helyen olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet végez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy ilyen tevékenység látszatát kelti, szintén elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal büntethető.

A szabályozásra azért volt szükség, mert egy jogállam nem engedheti meg, hogy a közbiztonság fenntartását civil szerveződések törvényi felhatalmazás hiányában, állami kontroll nélkül, a hivatalosság látszatát keltve végezzék. A közelmúltban a kormány már szigorította a Büntető Törvénykönyvet azzal összefüggésben, hogy egy új bűnözési forma, az úgynevezett „egyenruhás bűnözés" jelent meg Magyarországon. A most elfogadott polgárőrtörvény és a szabálysértési törvény ennek újabb megerősítése - tudatja a kormany.hu.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu